CIKKEK

A leggazdagabb fehérje- és vitaminforrások

2005-03-22

A tejtermékek és a tojás a magyar gasztronómia meghatározó elemei. A rendszeres tejfogyasztással megelőzhető a csontritkulás, mindemellett a tejzsír rákellenes hatóanyagot is tartalmaz. A tojás pedig magas fehérjetartalma miatt hasznos az emberi szervezetnek.
-- A tejtermékek és a tojás fogyasztása élettani szempontból rendkívül fontos -- mondta Kun Judit vásárhelyi dietetikus, aki hozzátette, hogy a heti két-három tojás megfelelő mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, illetve igen gazdag fehérjeforrás is. Tévhit csupán, hogy magas koleszterintartalma miatt ki kellene hagyni táplálkozásunkból. Egy tojás mindössze hatgrammnyi zsírt tartalmaz, amelynek egyharmada telített, míg kétharmada telítetlen zsírsavakból áll. Ez az arány optimálisnak mondható.

-- A tejről is elterjedt, hogy a felnőtt szervezet számára nem ajánlott, nehezen dolgozza fel a gyomor. Ez azonban nem így van, a tejzsír emészthetősége jó, ezenkívül öt rákellenes hatóanyagot is tartalmaz.

Víztartalma pedig jelentős szerepet játszik a szervezet vízigényének kielégítésében. Az alapélelmiszerek közül is kiemelkedő jelentőséggel bírnak a tejtermékek . A fehér ital tizennégyféle vitamint tartalmaz, ezek közül a legfontosabb az A-, a B1-, a B2- és D-vitamin. Ezenkívül az egyik leggazdagabb ásványianyag-utánpótlás. Fontos, hogy azonos mennyiségű legyen a szervezetbe kerülő kalcium és foszfor aránya. Az egyre szélesebb körben elterjedt szénsavas üdítőitalok foszfortartalma miatt az 1:1 optimális eloszlás helyett a mai magyar táplálkozást az 1:2 kalcium-foszfor arány jellemzi.

Ez különösen veszélyes a gyermekeknél, akiknek folyamatos kalciumpótlás szükséges a csontképzéshez. A foszfortúlsúly meggyorsítja a kalcium kiürülését a szervezetből.

Simon Zsolt - Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail