CIKKEK

Érzelmekkel küszködnek a haszonállatok is

2005-03-21

A farmokon élő állatoknak olyan érzelmeik vannak, melyeket a kutatók szerint respektálni és figyelni kell

Angol kutatók szerint az állatokat nem szabad egyszerű automatákként kezelni, a tehenek például nagy örömet lelnek a problémák megoldásában, míg a birkák igen mély barátságok kialakítására képesek.

A tanulmányok adatait a Világ gazdálkodó alapítványának konferenciáján mutatták be. A többféle kutatás az állatok elméjét, szenvedésit és fájdalomérzeteit vizsgálták. Az állatok érzékenységének tanulmányozása kutatók szerint az egyik legizgalmasabb és legfontosabb dolog az egész biológiában.

Amikor a gazdák döntéseket és szabályokat hoznak az állatokkal kapcsolatban, akkor igen erőteljesen hallatják hangjukat a haszonállatok is, csak nem sokan figyelnek rájuk. Bármilyen okból kifolyólag, az emberek igen hajlamosak úgy gondolni magukra, mint az egyetlen lényekre, melyeknek gondolataik és érzéseik vannak. Boldogan kifejezzük érzelmeinket egy síró babánál, míg ugyanezt megtagadjuk egy birka vagy egy csimpánz utód esetén.

Az állatok érzelmeiről beszélni, sokak szerint fölösleges és szentimentális dolog, mivel azok nem tartoznak a valós világhoz. Ám talán az a baj, hogy a tudatosságunk miatt nem vesszük észre azt, ami nyilvánvaló. A kutatók szerint a háziállatok nem érzelemmentes tárgyak. Amit az állatok éreznek, az igen sokat számít abban, hogyan élik életüket egy ember irányította világban, ahol ők általában csak ki vannak használva.

Most úgy tűnik, hogy egyre több bizonyítéka van annak, hogy az állatok az emberekhez hasonló érzelmekkel rendelkeznek. Donald Broom professzor a tehenek viselkedését figyelte meg. Csapata egy különleges karámba helyezte az állatokat, melyben volt egy kar. Ha ezt a kart megnyomták, a tehenek egy mindenféle finomsággal ellátott mezőre jutottak ki.

A kutatók kimutatták, hogy amikor a tehenek végül rájöttek a dolog nyitjára és kidolgozták, hogyan nyomhatják meg kart az étel eléréséhez, szó szerint örömöt mutattak. Az állatok a probléma megoldásával izgatottá váltak, szívverésük felgyorsult és kitörő örömmel ugráltak és futottak a finomságok felé.

Ha a gazda respektálja tejet adó állatait és jól bánik velük, akkor a tehenek például jelentősen nagyobb mennyiségű tejet adnak, főleg ha még simogatják is őket a kiabálás és taszigálás helyett. Az ilyen viselkedéssel ugyanis üzenni lehet az állatoknak arról, hogy figyelnek rájuk. A tejüzemekben ma már felismerték ezt, ezért a legtöbb helyen tábla kéri, hogy "ne kiabáljon az állatokkal".

Jane Goodall híres csimpánzszakértő szerint ideje lenne új szemszögből figyelni az állatokat. A 71 éves kutatónő, aki 45 évet töltött az afrikai csimpánzok tanulmányozásával kihangsúlyozta, hogy az emberek és a csimpánzok igen hasonlóak, mindkét faj képes a kegyetlenségre és az önzetlenségre is. Ebből az okból kifolyólag figyelni kell a körülöttünk élő állatok érzelmeire.

MTV

   « vissza

Föoldal mail