CIKKEK

Nyolcmilliárdot kérnek a magyar Parmalatért

2005-03-18

Nyolcmilliárd forintot fognak kérni a Parmalat Hungaria működő részeire, a készletekért pedig további egymilliárd forintot kérnek. A magyar cég kizárólagos névhasználati jogot kapott Albániában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Macedóniában.

Áprilisban kiírja az első pályázatot a Parmalat Hungaria Rt. működő vagyonelemeire a társaság felszámolását végző TM-Line Kft. - értesült a Napi Gazdaság. A tejipari cég működő gyárát, berendezéseit és egyéb eszközeit a tervek szerint nyolcmilliárd forintért kínálják majd, a készletekért további egymilliárd forintot kérnek. A leendő tulajdonosnak vállalnia kell a jelenlegi dolgozók átvételét.

A Parmalat hitelezői választmányának tegnapi ülésén ismertették a társaság közbenső mérlegét is. Eszerint a cég működőképességének fenntartása a felszámolás első 2-3 hónapjában kritikus volt ugyan, mivel akkor még mindössze napi 70 ezer liter tejet dolgoztak fel a Parmalatnál, ám ezt tavaly decemberre sikerült napi 140-160 ezer literre feltornázni. A társaság a tavalyi évet 5,591 milliárd forint árbevétel mellett 466 millió forint üzemi szintű veszteséggel zárta - mondta Somogyi Ferenc, a TM-Line ügyvezető igazgatója.

Kizárólagos névhasználat

A termeléshez nem szükséges vagyonelemek közül mostanra eladták a társaság egykori olasz vezetői által használt budapesti lakásokat, a már nem használt tatabányai és cecei telephelyek értékesítéséről pedig jelenleg tárgyalnak. A társaság felé benyújtott és el is fogadott hitelezői követelés meghaladja a 6,5 milliárd forintot. Az olasz Parmalat S.p.A. és a Parmalat Hungaria menedzsmentje a napokban aláírta azt a szerződést, amely rendezi a Parmalat-márkanevek használatát.

Fónai László vezérigazgató és Szabó Kornél, a szerződéskötéskor közreműködő jogász a Napi Gazdaságnak elmondta: a széles körű együttműködést biztosító megállapodás értelmében a Parmalat Hungaria Magyarország mellett Albániában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Macedóniában is kizárólagos névhasználati jogot kapott: e területeken csak a magyar cég használhatja a Parmalat-márkanevet.

A Parmalat Hungaria a csoporthoz tartozó összes márkanevet használhatja, hozzájutott az olasz cég által kifejlesztett gyártási technológiához, s lehetőséget ad az olasz szakembereknek a Magyarországon gyártott termékek minőségi ellenőrzésére is. A szerződés kétféle royalty-díjról szól, minimálisról és forgalom utániról: ha a forgalom utáni díj nem éri el a minimális mértékét, akkor a minimális royalty-díjat, 68 millió forintot kell megfizetni. Ezenkívül lehetőség nyílt a tejexportra is: március 31-éig napi 50 ezer liter tankos tejet visznek Székesfehérvárról Olaszországba.

INDEX

   « vissza

Föoldal mail