CIKKEK

Tejjel házalnak Szegeden a tömörkényi gazdák

2005-03-10

Új szolgáltatással jelentkezett két tömörkényi gazda a szegedi lakótelepeken. Kocsijukról menetrend szerint tejet árulnak, és házhoz szállítást is vállalnak.
A házi tej olcsósága és eredeti beltartalma miatt népszerű. Illusztráció: Gyenes Kálmán -- Hagyják békén ezeket a gazdákat! Van elég bajuk maguk nélkül is -- kiabált ránk egy szemüveges nyugdíjas asszony. Éppen csak nagykabátot kapott fel magára, amikor meglátta az Olajos utcában leparkolni a fehér színű tejesautót uniós zászlóval az oldalán. Papucsban sietett le az emeletről, szatyrában fogta az üres műanyag flakonokat. A nevét nem árulta el, ám biztatott: azt kell megírni, hogy mennyire nehéz a helyzete a kistermelőknek, és milyen kínkeserves munkával keresik meg szerény bevételüket.

-- Mi nem is érünk rá tüntetni. Otthon dolgozni kell, itt meg árulni -- magyarázta a két tömörkényi gazda közül a fiatalabb, Kocsis Pál. Ő a "főnök" kettejük közül, mert mint társa meglapogatta a vállát --: Főnöknek lennie kell!

-- Három hete hozzuk a tejet Szegedre. A tej , a sajt és a túró is ellenőrzött, fiatal állatoktól származik -- biztatta közben vásárlásra vevőit a "főnök". -- A kisteherautóra az Országos és Táplálkozás-tudományi Intézet (OÉTI) által engedélyezett hűtős tartályt szereltünk. Magunk árulunk, hogy megéljünk belőle. A Mizo tejüzemével már megütöttük a bokánkat. Egyelőre a több mint hatszáz literes tankot félig töltjük, az otthoni maradékot adjuk tovább a tejüzemnek , vagy laboratóriumi körülmények között feldolgozzuk.

Tömörkényen reggelente háromkor kelnek, megfejik a tizenöt tehenet, feltöltik az autót és nekiindulnak. Heti négy körük menetrendje ugyanaz. Kétszáz kilométert utaznak: a szegedi lakótelepi megállók után magánmegrendelők kérésére házhoz viszik a tejet és tejterméket .

-- Mindennap innen hozatom a tejet , mert mire hozzánk érnek, én már dolgozni indulok -- dicsérte az utazóbolt portékáit egy kalapos középkorú nő. Miután a hétvégi túrós lepénye nagy sikeréről beszámolt, sarkon is fordult. Nem akart bemutatkozni, sőt a tejeseket is figyelmeztette, hogy ebből csak bajuk származhat.

-- Félünk mi is, mert az ilyen kistermelőkre könnyen rászáll minden hatóság, aztán friss tejünk sem lesz -- tette hozzá egy fiatal asszony, aki a kutyáját sétáltatta arrafelé. -- És ha a hivatal nem elég, hát egyik ember jelenti fel a másikat. Az irigység teszi tönkre a világot.

-- Én hétfőn újra szeretnék lejönni ide a "megállóba" -- mutatja mosolyogva a szerzeményét Nagy Sándorné. -- Most csak kóstolónak viszem a fél kiló túrót. A tejet nem szeretem, de annyira dicsérik a szomszédaim, hogy nem bírtam megállni, hogy ne vegyek legalább a túróból. Ha ízlik, a jövő hétre egy kilót vásárolok. Állítólag nemcsak hogy nem lehet egy napon említeni ezeket a tejtermékeket a boltiakkal, hanem még az áruk is nagyon kedvező. Hol kapok ennyi túrót háromszáz forintért?!

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail