CIKKEK

Nem lesz 2,8 százalékos tej a boltokban

2003. 04. 16.

A túltermelés miatt valószínűleg nem növekszik a tejár , öt év múlva viszont már nem lesz 2,8 százalékos zsírtartalmú áru a boltokban -- olvasható a Korridor.hu-n.

Magyarország tejkvótája az EU-ban csaknem 2 millió tonna lesz, miközben szakértők szerint a belföldi fogyasztás alig haladja meg a másfél millió tonnát. Utóbbiból azonban a belföldi termelés mindössze mintegy 1,35 millió tonna, a többi import -- mondta a Napi Gazdaságnak Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. Az unióban nincs egységes irányár a tejre , s a túltermelés miatt nem várható, hogy az EU-hoz csatlakozott Magyarországon növekedjen a jelenlegi, literenként 72 forintos irányár.

Az EU-ban emberi fogyasztásra csak a hazai extra minőségnek megfelelő tej kerülhet. A Magyarországon legnépszerűbb, 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet nem ismerik az EU-ban, de Magyarország a csatlakozástól számított 5 évig még előállíthat ilyet, utána már azonban csak 0,5, 1,5, illetve 3,5 százalékosat, ahogyan az a jelenlegi tagországokban is megszokott.

Magyar Nemzet

   « vissza

Föoldal mail