CIKKEK

A laktózmentes tej és a light joghurt

2005-03-01

Az élelmiszerboltban gyakran találkozunk "talányos" feliratokkal, amelyek gyakran félreértésekhez vezetnek. Ezek közül leggyakrabban a "laktózmentes" és "0%-os", "light" feliratokat láthatjuk. Valójában mit is jelentenek ezek a jelölések? Százalék feltüntetése a tejtermékeken (0,1%, 1,5%, 2,8%, 12% stb.), "light" felirat: az egyéb élelmiszer-ipari termékektől eltérően tej és tejtermékek esetében mindig a zsírtartalomra utal. Mivel a cukorbetegek számára készült diétás termékeket általában szintén a "light" felirattal jelölik, az ő esetükben a tejtermékek azonos jelölése félreértést okozhat. Tudni kell, hogy a "light" és a "0%-os" joghurt szénhidrát- és cukortartalma akár ugyanannyi is lehet, mint a "nem light" terméké.

Cukorbetegek számára csak azok a gyümölcsjoghurtok fogyaszthatók, amelyek emellett cukrot sem tartalmaznak (Parmalat light, Vitalinea, Jogobella light, Milli 0% cukor).

Ugyanez a helyzet a tejjel is: a 0,1%, 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej ugyanannyi szénhidrátot ( tejcukrot ) tartalmaz, tehát a vércukorszintet ugyanúgy emeli, csak a zsírtartalomban van különbség. Laktózmentes/csökkentett laktóztartalmú tej és tejtermékek : a tej szénhidráttartalma a laktóz ( tejcukor ) . Ez két részből épül fel, ezek a szőlőcukor (glükóz) és a galaktóz.

Az emberi szervezetben a tejcukor szőlőcukorrá és galaktózzá történő lebontását a vékonybélben termelődő laktáz nevű enzim végzi. A felnőtt lakosság mintegy 10%-ában azonban ebből az enzimből túl kevés termelődik, aminek következtében a tejcukor bontatlan formában halad tovább a tápcsatornában. Mivel ez tömény cukor, a belek környezetéből vizet von el, ami hasmenéshez és puffadáshoz vezet. Ilyenkor az egyéni tolerancia szintje dönti el, hogy az illető csak a tejet "nem bírja" elfogyasztani, vagy pedig a tejcukrot részben már bontott formában tartalmazó savanyú tejtermékek (joghurt, kefir, aludttej, tejföl ) is panaszt okoznak. (A sajtok többsége már csak nyomokban tartalmaz tejcukrot , 1 g/10 dkg körül.)

A tejcukorra érzékeny emberek számára nyújtanak megoldást a laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tejek , laktózmentes tejtermékek . Ezekben a tejcukrot részben vagy teljesen már gyárilag lebontják szőlőcukorrá és galaktózzá, így nem okoznak panaszt.

Arra azonban figyelni kell, hogy a tejcukor -érzékenység (laktóz-intolerancia) és a tejfehérje -allergia két különböző állapot! Még egy dolog van, amire felhívnám a figyelmet: mint említettem, a laktózmentes tejben a tejcukrot gyárilag galaktózra és szőlőcukorra bontják. Ez azt jelenti, hogy a laktózmentes tej szénhidráttartalmának fele szőlőcukor, azaz a leggyorsabb, legerősebb vércukoremelő hatással rendelkező cukorfajta! Ezért a laktózmentes tej cukorbetegek számára nem fogyasztható.

Kollár Viktória - Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail