CIKKEK

Népszabadság

2003. 04. 16.

Várhatóan az ott dolgozók felétől, mintegy 120-130 embertől kényszerül megválni a pásztói tejüzem . Az olasz tulajdonú anyacég, a SOLE Hungária Rt. ugyanis az Európai Unió minőségi követelményeire tekintettel úgy döntött, hogy a termelési folyamat egy részét Pásztóról a cég szegedi központjába helyezi át.

Nagygyörgy Éva kommunikációs igazgató tudósítónknak elmondta: a cég 2003 nyarán pásztói üzeméből Szegedre telepíti át az úgynevezett poharas termékeket előállító gyártósort. A pásztói üzem zsúfoltságának csökkentése érdekében hozott döntés következtében az üzem termelése és dolgozói létszáma mintegy felére csökken. Ami Pásztón leépítés, az Szegeden fejlesztés: ott ugyanis egy másfél milliárd forintos beruházás keretében új üzemcsarnokba telepített gyártósor kezdi majd meg működését az elbocsájtásra kerülő pásztóiakhoz hasonló létszámmal. Az igazgató ugyanakkor hozzátette, hogy az olasz cég tárgyalásokat kezdeményez mindazokkal a szervezetekkel, amelyek a Pásztón felszabaduló munkaerő mielőbbi elhelyezkedését segíteni tudják.

Szabó Mihály, a pásztói tejüzem igazgatója nem kívánt az ügyben nyilatkozni. Annyit azért elmondott, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az elbocsátásra kerülő dolgozók megkapják végkielégítésüket, illetve munkához jussanak. A Nógrád megyei munkaügyi központ várhatóan a húsvéti ünnepek után munkába helyezést elősegítő bizottságot hoz létre a tejüzemben .

A pásztói üzem a Nógrád megyei fogyasztók friss áruval történő ellátására épült 1982-ben. Az akkori napi tejfeldolgozás 60 ezer liter körül mozgott. Mára ez a mennyiség 200-250 ezer literre nőtt, miközben az üzemben az alapvető infrastrukturális körülmények alig változtak.

A gyár zsúfolt, elmaradtak azok a fejlesztések, amelyek lehetővé tennék az európai uniós elvárások teljesítését. Nagygyörgy Éva hozzátette: egy esetleges beruházás időszakára viszont a pásztói üzem nem volna leállítható, mivel az fennakadást okozna a piac friss termékekkel való ellátásában.

NSZ

   « vissza

Föoldal mail