CIKKEK

Egy egyezség egy éve

2005. 02. 22.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, február 26-án már született egy megállapodás az agrártárca és a tegnap demonstráló szervezetek közt, amely a magyar mezőgazdaság bajait hivatott orvosolni. Bár a minisztérium a hét pontba foglalt követelések jelentős részét teljesítette, mint azt a gazdák mostani fellépése is mutatja, a gondokat nem sikerült megoldani.

Az unió által biztosított támogatások nemzeti kiegészítését, ami a növénytermesztők esetében hektáronként nyolcezer forintot jelent, megkapták a gazdálkodók, akiknek - az egyezség értelmében - az ilyen jellegű támogatások után nem kell áfát fizetniük. A tejtermelők is hozzájutottak a nekik akkor ígért segítséghez. Hatvanmilliárd forinttal bővült az Európa Terv agrárhitelprogramja is, igaz, az egyéni gazdálkodók gyenge hitelképességük miatt ebből a forrásból nemigen jutottak kölcsönhöz. Ezenkívül több kisebb követelés, például a gyümölcsborok jövedéki adójának visszaállítása, a szalmonellamentes baromfi-tenyészállatok tulajdonosainak adott támogatás vagy a tejimitátumok áfájának megemelése ugyancsak teljesült.

A sertéstartók sem lehetnek elégedettek. A felvásárlási árak alakulását követő árbizottság felállt ugyan, de megfelelő jogosítványok hiányában ajánlásai nem hatottak a piacra. A tárca kifizette a kétezer forintra emelt haszonállat-tartási támogatást is, ám az e célra szánt keret tavaly őszre elfogyott. A csődbe ment élelmiszer-ipari vállalkozás (Parmalat, Hajdú-Bét) beszállítói kárát sem térítették meg maradéktalanul a termelőknek.

A gazdák amiatt is elégedetlenek lehetnek, hogy a jogszerű piacvédelmi intézkedések meghozatalára hivatott importmonitoring-bizottság sem kezdte meg működését. A termelők szerint különösen ez utóbbi mulasztás járt komoly következményekkel, hiszen az importból beáramló, gyakorta kifogásolható minőségű élelmiszer miatt veszítették el vevőiket.

(Népszabadság)

   « vissza

Föoldal mail