CIKKEK

Reformra van szükség fejben és tejben is...

2005. 02. 11.

Kovács Annamária csíkrákosi panziótulajdonos kezdeményezésére a Cserei-kúriába, a falusi turizmus hálózatában tevékenykedők részvételével szakmai tanácsadásra hívták a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szakembereit. Hasznosnak, akár máshol is követhetőnek mondható a kezdeményezés, hiszen most, téli időszakban több idő jut arra, hogy a vidék embere: vendégfogadók, gazdálkodók tájékozódhassanak az őket is egyre jobban érintő uniós követelményekről.

Dr. Antal Attila, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság mezőgazdasági szakosztályának igazgatója a gazdákat e napokban legjobban foglalkoztató és az általuk felvetett gondokra (a burgonya és tej értékesítése) próbált válaszolni. A földművelok, állattenyésztők érdekképviseletét felvállalni képes gazdaszövetségek hiányában a csatlakozásban lévő ország elé az Unió által megszabott egyre keményebb feltételeknek nehéz lesz eleget tenni, s főleg kivédeni a nyugati árudömpinget - hangsúlyozta az igazgató. Sajnos, a még most állami szubvencióban ( tejprémium stb.) részesülő gazdák nem a fejlesztésre használják a támogatást, ennek pedig hosszú böjtje lesz. Mert mindaddig, míg a reform nem születik meg a fejekben, addig a tejtermelésben sem várható változás. Közelebbről már nem veszik át a paraméterekből eltérő tejet a csarnokban, a gazdák pedig egyik fő bevételi forrásuktól esnek el. Ugyancsak lényegesen változtatni kell a burgonyatermesztés technológiáján is. A fertőzött talajba ültetett rossz minőségu vetőmagból nem terem piacképes burgonya.
Daradics Mária mérnök, vidékfejlesztési osztályvezető a vendégfogadásra berendezkedők kérdéseire válaszolt. Csak úgy lehet megélni a faluturizmusból, ha a vidékfejlesztésre szánt uniós támogatást érvényesítik, mely előbb-utóbb meghozza eredményét - hangsúlyozta. Ehhez pedig meg kell tanulni okosan pályázni, hiszen a Sapard-programot követően is lesznek utánfinanszírozott pályázatok...
A jelenlevők többsége tőkehiányra panaszkodott, holott - s ezt igen találóan jegyezte meg a tanácskozáson jelen levő egyik szakember, Lázár László - a székelyeknek nem a nagy tőkével kell versengeniük, hanem olyan létfenntartó fejlesztésre kell berendezkedniük, amely helyi adottságokra, jellegzetességekre alapoz, s egyáltalán nincs vagy alig akad versenytársa az európai piacon. Egységes recept nincs semmire, viszont van annyira leleményes a székely, hogy "nem téved el Európában".

(Udvarhely.ro)

   « vissza

Föoldal mail