CIKKEK

Túlcsordult a gazdák keserû pohara

AGRÁRDEMONSTRÁCIÓ ELÕTT - A Magosz szerint kilátástalan a vidék helyzete

2005. 02. 08.

A Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) minap tartott rendkívüli kongresszusa megállapította: a kormány felelőtlen, virtuális válságkezelése kilátástalan helyzetet teremtett vidéken, ezért a gazdák közös cselekvésről határoztak. Követeléseikről dr. Török István, a szervezet alelnöke számolt be lapunknak.
A kongresszuson részt vevők az élhetőbb magyar vidékért, a jövedelmező gazdálkodás feltételeinek biztosításáért, a tényleges állapotot figyelembe vevő agrárjogalkotásért, a családi gazdaságok támogatásának kiszélesítésért, a stabil, kiszámítható piaci viszonyok kialakításáért, valamint az uniós feltételeknek is megfelelő agrár-intézményrendszer megteremtéséért emelik fel most a szavukat - tolmácsolta a Magosz-vezető. Megfogalmazása szerint túlcsordult a gazdák keserű pohara.
Konkrét követelésekről is döntöttek a jelenlévők. Ezek között kiemelten szerepel a támogatások leállításával, illetve a területalapú szubvenció ki nem fizetésével okozott pénzügyi veszteségek megtérítése, az agrárpiac sajátosságainak megfelelő hitel- és kamatpolitika bevezetése, a gazdabank létrehozása, a nemzeti hatáskörben nyújtható támogatások azonnali meghirdetése, a felfüggesztett pályázatok megnyitása. A gabonapiaci helyzettel összefüggésben a gazdák követelik a közraktári hitelek meghosszabbítását, az intervenciós felvásárlás lebonyolítását február végéig, ez évtől pedig a felvásárlási időszak kezdetének augusztus 1-re történő módosítását. A piacvédelmet szolgálandó a Magosz határozata alapján a termelők követelik a hazánkba érkező állati és növényi termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését, az uniós feltételeknek nem megfelelő áruk forgalmazásának azonnali leállítását, a magyar agrárárakat tisztességtelenül befolyásoló piaci szereplők kitiltását. A gazdák szerint indokolt a baromfi-, sertés- és a tejkvóta -támogatás feltételeinek megteremtése is.
A követeléslista érinti még a falugazdász-hálózat fenntartását változatlan létszámmal, kiterjed az agrárrendtartási törvény betartásának folyamatos ellenőrzésére, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv forrásai átcsoportosításának visszavonására, az áfa, a kamat és egyéb támogatások azonnali kifizetésére, az őstermelők negatív diszkriminációjának megszüntetésére, a kompenzációs felár felemelésére, az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program támogatásai áfa-arányosításának azonnali megszüntetésére, valamint az önjáró munkagépekre vonatkozó "rendszámrendelet" visszavonására.
A rendkívüli kongresszuson részt vevők mindezek mellett azt is megfogalmazták, hogy követelik az agrártárca elmúlt három évi kifizetéseinek, illetve az adóskonszolidáció adatainak nyilvánossá tételét.
Dr. Török István végezetül elmondta, ha az agrárkormányzat február 17-ig nem teljesíti követeléseiket, a gazdák lassú gépeikkel - megbénítva a főutak forgalmát - a fővárosba vonulnak, s az ott rendezett nagygyűlésen fejezik ki elégedetlenségüket.

Visszautasított gyanú
A Magosz-kongresszuson részt vevő gazdák határozatban utasították vissza azt a gyanúsítást, mely szerint a termelők figyelmetlenül, esetenként szándékosan rossz adatokat közölve nyújtották be támogatási kérelmüket.

Laczi Zoltán - (Új Néplap)

   « vissza

Föoldal mail