CIKKEK

Két hét múlva gazdademonstráció

2005. 02. 04.

Demonstrálnak a gazdák február 17-én, mert szerintük az agrárkormányzat csak részben teljesítette ígéreteit, a mezőgazdaságban pedig bizonytalanság van. Az uniós és nemzeti támogatások, illetve források, kifizetések elhúzódása több tíz milliárd forintos veszteséget okoz a gazdáknak.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdai, dabasi rendkívüli kongresszusán megalakult a demonstrációs bizottság, s február 17-én kezdetét veszi a főváros köré tervezett, majd Budapestre is "begyűrűző" gazdademonstráció, a tárgyalások azonban ettől függetlenül folyhatnak -- írja a Napi Gazdaság.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: a magyar gazdák felkészültek az EU-csatlakozásra, az uniós és nemzeti támogatások, illetve források, kifizetések elhúzódása azonban több tízmilliárd forintos veszteséget okoz számukra. Az agrárkormányzat ígéretei csak részben teljesültek. A tavaly emlegetett 290 milliárd forintból mindössze 153 milliárdot fizettek ki a múlt évben. Az idei agrárköltségvetésben 328 milliárd forint szerepel, de ebből sem sokkal marad több a tavalyinál az áthúzódó kifizetések levonása után -- tette hozzá az elnök.

A Magosz a földalapú támogatások kifizetésének késlekedése kapcsán visszautasítja, hogy a gazdák figyelmetlenül, hibásan, esetenként rossz adatokkal nyújtották be a támogatási kérelmeket. A területalapú támogatások és az áfa késlekedése miatt több esetben előfordul, hogy a gazda azért nem tudja pontosan megfizetni közterheit, mert a számára jogszerűen járó összegeket nem kapja meg. A forráshiányt jelzi az is, hogy a kormány a problémákat hitelbiztosítással próbálja rendezni -- hívta fel a figyelmet Jakab. A múlt év végén már meghaladta a 470 milliárd forintot az éven túli agrárgazdasági hitelállomány. Diszkriminációnak tartja, hogy a 200 milliárd forintot meghaladó agrár Európa-hitelből a termőföld felét művelő őstermelők, egyéni vállalkozók és családi gazdaságok mindössze 18 milliárd forintot tudnak igénybe venni.

A MAGOSZ LEGFONTOSABB KÖVETELÉSEI

A szaktárca -- garanciával -- február 20-ig az összes területalapú támogatást fizesse ki. Teremtsék meg a baromfi-, a sertés- és a tejkvóta támogatásának a feltételeit. Azonnal utalják ki az áfát és a kamattámogatásokat.
A gabona intervenciós felvásárlását kormánybiztos felügyelje, a gazdáktól február 28-ig kötelezően vásárolják fel az intervencióra felajánlott, megfelelő gabonát, s a kormány kezdeményezze az EU-nál, hogy augusztus 1-je legyen az intervenció kezdete Magyarországon.
Hosszabbítsák meg a közraktári hiteleket.
Töröljék a vonatkozó törvényből a főfoglalkozású családi gazdálkodó stílust. Hozzák nyilvánosságra az agrártárca elmúlt három évben történt kifizetéseinek és az adóskonszolidációnak az adatait.
Azonnal vonják vissza az NVT átcsoportosítási javaslatát.
Azonnal hirdessék meg a 2005. évi nemzeti támogatásokat.
A raktárfejlesztési programban csak a termelők és az általuk létrehozott termelői szerveződések részesüljenek a fejlesztési hitelekből.
A falugazdász-hálózat változatlan létszámú fenntartása.
Önjáró munkagépek rendszámozására vonatkozó rendelkezés visszavonása.

(Magyar Nemzet Online)

   « vissza

Föoldal mail