CIKKEK

Európát hódítja a Túró Rudi

2005. 01. 31.

A népszerû édesség, a Túró Rudi forgalmazását januártól több európai országban is megkezdték. A hungarikumnak számító, a szegedi Sole által is forgalmazott csemegét a külföldi vásárlók kedvéért kicsit megváltoztatták.

A Túró Rudi megkezdte európai hódítását. A Pöttyöst gyártó Friesland Romániában kísérletképpen 2003 végén jelent meg, a Danone pedig 2002-ben Lengyelországban, a Danio Batonik (magyarul Rudacska) nevû Rudival. A Pöttyös-hirdetések idén januártól föltûntek a szlovák tévében, a pozsonyi buszokon és a villamosokon is. A Danone Duett Rudija pedig Csehországban is megjelent. Idén mindkét márka további lépésekre készül.

Az egykori magyar találmány, a Túró Rudi gyártási licencét birtokló két cég, a Friesland és a Danone az év elejétõl kezdte meg a hungarikumnak számító termék exportját. A két Rudi mögött álló multinacionális háttér megkönnyíti a nemzetközi forgalmazást, a termék az eddigi célországokban azonnal bekerült a hipermarketek kínálatába, de országos terítéssel kisboltokban is kapható.

Ám a külföldön vásárlók nem egészen ugyanazokat a Rudikat kapják, mint az itthoni közönség. A két cég szakemberei szerint ugyanis az export célországainak lakói édesszájúbbak, mint a magyarok, és ehhez igazodnia kell a túrós édességnek is. Például a Pöttyös Magyarországon nyolcvan százalék feletti arányban étcsokis bevonó masszával fogy, de exportra szinte kizárólag tejcsokival készül. A Duett Rudi sárga-fekete, azaz vaníliás változata pedig több vaníliával készül, ha éppen exportra gyártják. A Friesland a román piacon 2004-ben egyre sikeresebbé vált Pöttyöst már a helyszínen gyártja, a szlovák és a tervezett további export ellátását azonban itthonról, a mátészalkai gyárból tervezi biztosítani.

A szegedi Sole Hungária Rt. Túró Csoki néven forgalmaz hasonló terméket. E cég azonban nem tervezi a csemege külföldi forgalmazását -- tudtuk meg Nagygyörgy Éva kommunikációs igazgatótól.

-- A gyermekeim nagyon szeretik a Túró Rudit -- magyarázta az egyik szegedi boltban vásárló szabadkai Szabó István. -- A kicsik az ízesített változatokat, én a hagyományosat kedvelem jobban. Néha hozok rizses csokit, és ismerõseimmel Túró Rudira cserélem.

A Londonban dolgozó Földesi Ildikótól pedig azt hallottuk, egyszer vitt magával az édességbõl a szigetországba, s azóta barátai rendszeresen megkérik, amikor hazalátogat, vásároljon nekik és vigyen magával Túró Rudit.

Krémbõl rúd

Eredetileg orosz találmány a túrós-csokis édesség: az állaga folyós volt, ezért mélyhûtõben kellett tárolni, mint a jégkrémet. A termék elsõ gyártójaként és forgalmazójaként egy pékmestert emleget a szakirodalom. Magyarországon már a továbbfejlesztett, szobahõmérsékleten is esztétikus darabot kezdték gyártani. Az újdonság elõbb túrós rudacska felirattal került a boltokba, majd a név egyszerûsödött, s megszületett a Túró Rudi.

Tamás Ákos - (Délmagyarország)

   « vissza

Föoldal mail