CIKKEK

Új Közösségi agrárpolitika (KAP) a fenntartható mezõgazdaságért

2005. 01. 29.

A KAP reformról 2003. júniusában állapodtak meg az EU tagállamok. A támogatási rendszer módosítása szerint, áttérnének a piaci igényeknek megfelelő termékek támogatására.

A KAP reform bevezetése kapcsán 3 lényeges rendelet megalkotására került sor.

Az 1. sz. rendelet három alapvető eleme: "kölcsönös megfelelés", "ellenőrzési rendszer" és a "moduláció". A rendelet kiterjeszti az integrált adminisztratív ellenőrzési rendszert (IACS) minden KAP keretében történő kifizetésre és támogatásra. A KAP reform új elemei a kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó megkötések, melyek a jövőbeli egyszerűsített földalapú kifizetéseket a köz- és állategészségügyi, környezetvédelmi és állatjóléti előírások, EU normák és jó gyakorlatok betartásától teszik függővé.

A második rendelet a termeléstől független egységes földalapú támogatási rendszer bevezetésének alapja. Lényeges, hogy a közösségi támogatások nagy része így - a WTO szabályozás szerint - kikerül a kereskedelmet torzító kategóriából.

A harmadik rendelet olyan támogatásokra vonatkozik, melyek továbbra is termeléstől függnek, vagy amelyeknél a tagállamoknak lehetősége van részben termeléstől függő elemek fenntartására. Ez a "prémium", (közvetlen támogatásban részesülő) termékek támogatásának alapja, ezek a gabonanövények, marha- és juh, ill. energianövények.

A jövőben több támogatás válik függetlenné a termelés volumenétől, ugyanakkor meghatározója lesz a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság, az állatjóléti intézkedések. Ez utóbbiakra a jövőben nagyobb forrásokat biztosítanak azáltal, hogy a nagyobb gazdaságok támogatását csökkentik.

A fenntartható termelés és támogatás közti kapcsolat erosítésétől a termelők versenyképességének javulását várják, a fölösleg termelésének csökkenését, minőség javítását, a környezetvédelmi tényezők erősödését, a támogatást jobban igénylő vidékfejlesztés előtérbe helyezését.

Az új rendszer szerint támogatják 2005-ben a gabonát, a húst és a tejet . A dohány, az olíva olaj és a gyapot 2006-ban csatlakozik a rendszerhez. A rendszert 2005-ben 10 régi tagállamban indul el, a többi öt 2006-tól alkalmazza.

Magyarországnak 2009-ig kell csatlakozni a rendszerhez.

Pályázati, támogatási információk:

www.penzforras.hu

(Veszprém Online)

   « vissza

Föoldal mail