CIKKEK

Washington gondja a parmezánnal

2003. 04. 09.

Washington a WTO előtt akarja megtámadni az egyes földrajzi térségek nevének felhasználásával képzett európai márkaneveket és az ilyenek alkalmazására szolgáló uniós jogszabályokat. Brüsszel viszont azt állítja, hogy a szóban forgó kereskedelmi elnevezések használatára nincs tételes szabály a Kereskedelmi Világszervezet alapokmányiban, így nincs is mit megsérteni.
A vita hátterében az áll, hogy az EU már egy ideje sürgeti a WTO tagjainál a földrajzi neveken alapuló márkanevek világszerte való regisztrálását és kizárólagos védelmét. Az erre vonatkozó határozatot Brüsszel a szeptemberi – Cancúnban tartandó – miniszteri tanácskozáson akarja elfogadtatni. Az unióban már egy ideje oltalmat élveznek olyan nevek, mint a fekete-erdei sonka vagy parmezán sajt, Dániában pedig betiltották a „feta” megjelölés használatát egy eredetileg Görögországban gyártott sajtra. Az elnevezések globális regisztrálására és védelmére irányuló brüsszeli törekvésekkel szemben ugyanakkor erős ellenállást tanúsít az USA, Ausztrália, Kanada és néhány további nagy élelmiszer-exportáló állam.
A WTO konfliktuskezelő fórumát az amerikai kormány ara való hivatkozással szeretné igénybe venni, hogy az EU-ban nem ismernek el kizárólagosnak olyan termékneveket, mint a floridai narancslé vagy az idahói burgonya. A védelmet Brüsszel azon a címen tagadja meg, hogy az európai élelmiszerek még mindig nem élveznek világszerte földrajzi névhez kapcsolt oltalmat és kizárólagosságot.

VG

   « vissza

Föoldal mail