CIKKEK

Arculatot adtak erdõnek, mezõnek

2005. 01. 24.

Hatalmas gazdaságban dolgozik Udvaros Zoltán, legnagyobb örömére a fiával. Bár ez egy családi vállalkozás, huszonhat alkalmazottat juttat napi keresethez, közülük hat látrányi.

Növénytermesztéssel és állattartással foglalkoznak. 1273 hektárt művelnek, ebből 860 hektáron termesztik meg az állattartáshoz szükséges takarmányt is. A szarvasmarhatelepen 600 fejő- és 630 növendékmarhát gondoznak. Miután gépesített az ellátás, nem megerőltető fizikai munka a rengeteg állat napi élelmezése. Udvaros Zoltán elmondta: évi 3,6 millió liter tejre kaptak kvótát. Ugyan el tudják adni ezt a mennyiséget, de az ára olyan nyomott, hogy a bevételből nem futja a fejlesztésekre.

Ennek ellenére kevés ilyen fejlődőképes gazdaság van a megyében. A falubeliek is úgy tartják: arculatot adott a községüknek a rendezett, szépen művelt környezete. Az egykori lerobbant tsz-telep ma igényesen gondozott üzemmé vált. A mezőgazdasági vállalkozás a megyei területfejlesztési tanácstól is nyert támogatást a tervei megvalósításához. Egyébként a családnak Bonnyán is van egy telepe, Mihály-majort pályázati támogatással építették át. Udvaros Zoltánt a vadászok is tisztelik, a 72 tagú helyi vadásztársaság elnökévé választotta.

(BalatonPress)

   « vissza

Föoldal mail