CIKKEK

Februártól újra lesz iskolatej Makón

2005. 01. 22.

Felmérés igazolta: szükség van a makói iskolatejprogram folytatására, sok gyerek ugyanis reggeli nélkül indul iskolába. A tanulók is megszerették a heti háromszori ingyenes étkezést, a kertvárosi iskolában az "iskolatejes" napokon nem sok maradékot kellett kidobni. Februártól folytatódik a program.
-- Januártól a megszokott napokon már nem hozták a tejet és a kiflit az iskolába, és azt tapasztaltuk, hogy sok tanulónk kereste a reggelit -- mondta Halász Ferencné, a makói Kertvárosi Általános Iskola igazgatója. Szerinte a gyerekek között sikeres volt az ősztől év végéig tartó, első, "kísérleti" iskolatejprogram, aminek folytatásáról a napokban döntött a város képviselő-testülete.

-- Mindennap látjuk, hogy a tanulók a boltban kezdik a reggeleket, és nem mindig a legtáplálóbb, legegészségesebb élelmiszereket vásárolják meg. Éppen ezért nagyon hasznos az iskolatej, amit Makón péksüteménnyel is kiegészítenek. Az őszi bevezető időszakkal kapcsolatban egyébként nagyon jók voltak a tapasztalataink, a tej és a péksütemény is szinte mindig elfogyott, nemigen volt maradék -- fogalmazott az igazgatónő.

Az elmúlt hónapokban felmérte a város, hogy valóban igénylik-e a tanulók az iskolatejet. A vizsgálat alapján kiderült, hogy számos makói gyermek indul üres hassal iskolába reggelente. A visszajelzés szerint városszerte nagy az igény a program folytatására -- tudtuk meg az önkormányzati döntést megelőzően Buzás Péter polgármestertől; a testület egyébként ellenszavazat nélkül fogadta el a határozatot.

Kiderült: az önkormányzat érdeklődött a makói és a környező településeken üzemelő tejtermelők körében is a lehetséges beszállítás ügyében, ám az iskolatejprogramot nagyon komoly, jogszabályban lefektetett feltételek kötik, aminek csak a legnagyobb cégek feleltek meg. Így a Sole Hungária ajánlata tűnt a legkedvezőbbnek. A cég 2,8 százalékos tejet és ugyanilyen zsírtartalommal rendelkező kakaós tejet ad a város tanulóinak, a két deciliteres kiszerelés nettó ára tej esetében 28, kakaós tej esetén pedig 30 forintba kerül, a program folytatása ugyanis lehetővé teszi, hogy kétféle reggeli közül is választhassanak.

Az étrendi változatosság miatt hetente két alkalommal kakaós, egyszer pedig "normál" tejitalt adnak az iskoláknak, ezt egészítené ki a kifli, aminek a beszerzését az önkormányzat vállalná. A felmérés szerint az étkezés a makói iskolások 90 százalékát érinti, ami valamivel több mint másfél ezer tanulót jelent. Az önkormányzat az első "iskolatejes" nap, február 1-je és a félév utolsó tanítási napja, június 15-e között 2 millió 60 ezer forinttal járul hozzá a gyermekek étkeztetéséhez.

(Délmagyarország)

   « vissza

Föoldal mail