CIKKEK

Megtévesztõ tejtermékek

FIGYEL A KOMMANDÓ Kevesebb a hazai. Õriznék, bõvítenék a piacot. A termelõk a versenyhivatalhoz fordulnak

2005. 01. 20.

Tavaly 2-3 százalékkal nőtt a lakosság tejfogyasztása, mégis egyre kevesebb magyar tejre van szükség. A kereskedelmi láncok ugyanis olcsó szlovák, cseh és lengyel tartós tejjel, műsajttal csalogatják a vásárlókat. Megyénkben is csökken a tehenek száma.
Kerek Katalin, az FVM megyei hivatalának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tíz évvel előttinél kevesebb a szarvasmarha. A kereskedelmi láncok élnek a számukra előnyösebb beszerzési lehetőséggel, és az olcsó importra hivatkozva szorították le az árakat. Megyénkben egyre inkább gyakorlattá válik, hogy a magántermelőktől háztól viszik el a vásárlók a tejet, az általuk készített túrót, tejfölt, sajtot.
László Kálmán, az 1100 tehenet tartó kocsi Aranykocsi Rt. elnök-igazgatója: Tavaly volt az első olyan esztendőnk, amikor veszteséggel zárt tejtermelő ágazatunk. Magasabb volt az önköltség az rt. értékesítési árbevételénél. A költségek emelkedtek, miközben csökkent a tej felvásárlási ára. Két éve még 73 forintot kaptunk a tej literjéért, tavaly csak 66 forintot. A sajtóból értesültünk arról, hogy az idén 5-7 százalékkal emelik a tej és a tejtermékek fogyasztói árát, de úgy tűnik, az emelésből ismét keveset kapnak a tejtermelők.
Kiss Pál István, a Tej Terméktanács elnöke: Előre tudták -- ezért is demonstráltak a tejtermelők --, hogy a csatlakozás után a nyers tej a Magyarországgal együtt csatlakozó szomszédos, illetve közeli országok szintjére csökken. Ez 10-15 százalékos árveszteséget okozott. A 2003-ban még mintegy kétmilliárd literes termelés tavaly 400 millió literrel csökkent, ugyanakkor a lakosság 2-3 százalékkal több tejterméket vásárolt.
Szirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint van még esély a hazai termelők, feldolgozók piaci részarányának megőrzésére, esetleg bővítésére. Ennek érdekében tejtermék kommandót hoznak létre. Figyelik a magyar áruházláncokban a fogyasztókat megtévesztő termékeket, s ha ilyet találnak, azonnal jelentik a hatóságoknak és a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Folyamatos csökkenés • A hazai tejágazat tavalyi árbevétele mintegy 200 milliárd forint volt, 15-20 százalékkal kevesebb az előző évinél • A hazai tejtermelők forgalma 2005-ben tovább csökken, várhatóan legalább 100-150 millió literrel

Ráb Erzsébet - (24óra)

   « vissza

Föoldal mail