CIKKEK

Felgyorsult a tejüzem építése

Döntés: Egymilliárd forint az épületre és technológiatelepítésre

2005. 01. 12.

Sajtház és oktatási központ is lesz az egymilliárd forint költségvetésből készülő tejüzemben. A régi tejgyárat újítják fel. Csöndben kezdték a munkát, másfél év kell ahhoz, hogy ismét termeljen. A tavaszias télben felgyorsult az építkezés, a kivitelező áldhatja szerencséjét: az épületszerkezetek már állnak. Az udvaron tűz lobogott, a régi gyárban elfekvő kacatokat vetették lángra. A rendrakás időszaka van. A megújulás része, hogy valamennyi szinten új ajtót-ablakot építenek be, burkolnak, lefednek, az épületet hőszigetelik. A 10 ezer négyzetméteres épülettömb ismét "komoly" gyárnak kezd látszani. Bár olyan helyiséget is terveztek, amely szorosan nem függ össze a gyártással: tejipari szakemberek számára oktatási központot hoznak létre, a főbejáratnál pedig sajt- és borházat találunk. Az első szinten -- ahol a tejfeldolgozással foglalkoznak -- rövidesen a válaszfalat vakolják, a harmadikon lesz a pasztőröző és a fölöző. Pontos időbeosztás alapján folyik a munka; kitűzték a próbaüzem áprilisi időpontját s a májusi átadást is. Ez kettős ünnep lesz: a cégnek dolgozó, uniós nívójú kazsoki tehenészeti telep avatására is akkor kerül sor.
Egyed László, a Dámtej Kft tulajdonosa elmondta: az irodák, az öltözők, a szociális helyiségek építését önerőből végzik, a technológia beszerzésére pályáztak. -- Tamási központjában működő üzemünket helyezzük át Kaposvárra -- folytatta az igazgató. -- Két lehetőség maradt: véget vetünk a termelésnek, elküldjük az embereket. Vagy: új, a meglévőnél tágasabb helyen dolgozunk, amelyet később alakíthatunk. Kaposvár mellett szólt az is, hogy az alapanyag-beszállítók nagy része a környező településeken dolgozik, a forgalom jelentős része itt képződik.
Az évi 20 millió liter tejet feldolgozó üzemben prémium- sajt, tej , kefír és tejföl is készül és nagyobb munkaigényű terméket is állítanak elő.

Százéves tejgyártás

Először a 19. század végén láttak lehetőséget arra, hogy Kaposváron meginduljon a tejgyártás . A negyvenes évek végén megalakult a kaposvári tejipari vállalat: a Cseri úton és a Zalka Máté utcában volt a tej - , illetve a sajtüzem. A külföldi mintára -- 1978--ban -- elkészült üzemcsarnokban 160 ezer liter tej készült.

Harsányi Miklós - (Somogy Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail