CIKKEK

Gyurcsány: A 2005-ös agrárbüdzsé 328 milliárd forint

Soha annyi pénz nem volt a magyar mezõgazdaságban, mint most

2005. 01. 11.

Kelet-Magyarország jövője az állattartó, állattenyésztő, tejtermelő mezőgazdaság - jelentette ki Gyurcsány Ferenc Debrecenben.

"E régió jövője egészen biztosan egy európai értelemben versenyképes állattartó, állattenyésztő, tejtermelő mezőgazdaságban van" - mondta a miniszterelnök, miután a Debrecen határában lévő Kismacson megtekintette az Agrárgazdaság Kft. tehenészeti telepét és fejőházát.

A kormányfő szerint amit az Agrárgazdaság Kft. telephelyén látott "remek példája annak, hogy Magyarországon a mezőgazdaságnak, a tejtermelő állattenyésztésnek milyen versenyképes teljesítménye van". "Ezt Európában bárhol megirigyelhetnék" - fűzte hozzá.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy európai uniós tagként egy sokkal stabilabb, szabályozott piacon megállják a helyüket azok, akik Magyarországon jó minőségben tejet termelnek és eredményesen gazdálkodnak. A miniszterelnök elmondta: soha annyi pénz nem volt a magyar mezőgazdaságban, mint most.

"Az idei agrárbüdzsé 328 milliárd forint, 60 százalékkal több mint 2002-ben volt" - mondta. Szólt arról is, hogy azokon a területen, ahol nincs közös európai politika, mint a baromfiágazat, vagy a sertéságazat, az agrár-környezetvédelem rovására 8-10 milliárd forintot átirányítanak, ehhez várják most Brüsszel jóváhagyását.

Mindezt annak érdekében teszik, hogy "a legjobbak felkészülhessenek a versenyre, ami három év múlva be fog következni" - jelentette ki. A miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar mezőgazdaság megtanult pályázni, megtanult fejlesztési programokban gondolkodni és európai módon cselekedni.

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. tulajdonosa arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy tehenészeti telepükön 600 fejőstehén évi 10 millió liter tejet ad. Korszerű fejőházukban 7 perc alatt 36 tehenet fejnek meg, s mindössze két ember kell ahhoz, hogy a 600 tehenet naponta kétszer megfejjék. A cég 250 dolgozót foglalkoztat, 6 ezer hektáron gazdálkodik. Árbevétele 1,5 milliárd forint, s ötmilliós eredményt ért el az elmúlt évben.

(MTVOnline)

   « vissza

Föoldal mail