CIKKEK

MSZP: Bácsalmás élete az értékesítéstõl függ

Márfai Péter az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke közleményben cáfolta az ellenzék támadásait a Bácsalmás Rt. értékesítésével kapcsolatban.

2005. 01. 09.

Márfai Péter közleményében elmondta, hogy a Bácsalmási Agráripari Rt továbbélése kerülne veszélybe, ha akadályoznák a részvénytársaság értékesítését. A Bácsalmás térségében legnagyobb, a város gazdasági életében meghatározó mezőgazdasági cég tartós működése, az ott dolgozók és családjaik megélhetése a tét - tette hozzá.

Az Rt értékesítésére a mostani a harmadik kísérlet. Az előző két alkalommal egyetlen ajánlat sem érkezett a mezőgazdasági vállalkozás további működtetésére - magyarázta a politikus. Nyilvánvalóan az ajánlatok elmaradásának az volt az oka, hogy a volt állami gazdaság vagyonát az elmúlt négy-öt évben, mintegy 1800 millió forint hitelállomány terhelte meg.

Az utolsó értékesítési kísérlet alkalmával nyolc érdeklődő vásárolta meg az értékesítési tendert, majd az utolsó körben hárman tekintették át érdemben az Agráripari Rt gazdálkodását. Végül egyetlen ajánlat maradt, egyetlen cég vállalta, hogy kifizeti a 220 milliós vételárat, rendezi a mintegy 1800 milliós hitelállományt, és 2005-ben 400 millió forint tőkeemelést hajt végre. Összességében 2420 millió forint befektetést kellett vállalnia annak, aki a Bácsalmási Agráripari Rt-t megvásárolta - hívta fel a figyelmet a képviselő.

Márfai szerint Bányai úr és Kerényi úr, a Fidesz két politikusa közleményében négymilliárd forint kivehető vagyont említ, ami meglehetősen megalapozatlan állítás. A hitelfedezetnek lekötött sertésállomány értéke mintegy 700 millió, a szintén hitellel terhelt szarvasmarha állomány értéke sem éri el a 300 millió forintot. A tejkvóta értékesítését is említik az urak, ami az állomány eladását is jelentené, és mintegy 250 millió forint bevételt eredményezhetne, feltéve, hogy májusban újra meghirdetnek tejkvóta -felvásárlást - ismertette a szocialista politikus.

Úgy véli, Kerényi úr azon megjegyzése, hogy vannak olyan szocialista "körök, akik az állami tulajdon elsődlegességét hangsúlyozzák" , bizonyára tévedés, vagy személyes emlékek felvillanása.

Márfai közölte: "mi, Felső-Bácskában élő szocialisták nem ismerjük a Bácsalmási Agráripari Rt-t megvásárló céget, és Bányai, illetve Kerényi úrhoz képest semmiféle személyi ismeretünk sincs a céggel kapcsolatban, így nem igazán tudjuk értelmezni a Fidesz politikusainak azt a kijelentését, hogy "erre a tulajdonosi háttérre egyáltalán nem az jellemző, hogy a mezőgazdaság felvirágoztatásáért érezne felelősséget."

"Ellenben jelentős vállalásnak tartjuk, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő Bácsalmási Agráripari Rt működtetése érdekében egy vállalkozás mintegy 2,4 milliárdos befektetést kockáztat. Felső-Bácska, és különösen a Bácsalmási kistérség a megyében, de az országos adatok szerint is az egyik leghátrányosabb helyzetű térség. Nagy adósságaink, és még nagyobb feladataink vannak Felső-Bácskában" - tette hozzá az MSZP politikusa.

(Ma.hu)

   « vissza

Föoldal mail