CIKKEK

Fidesz: Szomorúak az agrárium 2005-ös kilátásai

2005. 01. 07.

Igencsak borúsnak látja az agrárágazat várható helyzetét a Fidesz szakpolitikusa.

- Miért beszél csak túlélési lehetőségekről a Fidesz az idei év agrárkilátásai kapcsán?

- 2004-ben bő termés volt és alacsony felvásárlási árak. Figyelmeztettük a kormányt tavasszal, nyár elején, hogy oda kell figyelni az intervenciós raktározásra. Gyakorlatilag kérésünk a süket fülekre talált - mondta Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője. A termény a gazdáknál maradt, nincsen bevételük és nem kapták meg a támogatásokat sem. Az uniós kifizetések akadoznak és gyakorlatilag a tavaszi munkákra nincsen pénz. Így kell elkezdeni az évet. Erre még soha nem volt példa. Hiába volt természetileg kedvező az időjárás, a forráshiány szomorú kilátásokat vet a 2005-ös évre. További állománycsökkenés várható a sertés- és baromfiágazatban, a tejtermelő tehenészetekben. Ezeknek a támogatását felfüggesztették egyik napról a másikra 2004-ben, és gyakorlatilag a támogatásokat szilveszterkor teljes egészében befagyasztották további intézkedésekig. Hogyha az uniós gazdák megkapják, a magyar termelők pedig nem kapják meg az uniós és a koppenhágai egyezmény által biztosított nemzeti járandóságukat, akkor el fogják veszíteni a piaci pozíciójukat és tömeges csődökre lehet számítani.

- Az agrártárca vezetése viszont határozottan állítja, hogy minden olyan gazda, aki persze helyesen töltötte ki az igényléseket, meg fogja kapni a támogatásokat, tehát van erre fedezet.

- A megkapta a támogatásokat és meg fogja kapni a támogatásokat között nagyon nagy a különbség. A tárca ígérete egyébként az volt, hogy 2004. október 15-étől elkezdik folyósítani az uniós területalapú támogatásokat, ennek ellenére a gazdák jelentős része a mai napig nem kapta meg.

Lévai Károly - (MROnline)

   « vissza

Föoldal mail