CIKKEK

Idén is folyatódik az iskolatej program

2005. 01. 07.

Folytatódik a a 2004-2005-ös tanévben is a tavaly tavasszal kezdődött országos iskolatej program. Az önkormányzatok pályázhattak támogatásra, hogy az általános iskolák tanulói díjtalanul hozzájuthassanak a napi tej adagjukhoz.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint nagyjából 1400 önkormányzat kötött szerződést a 2004-2005-ös tanévre tavaly szeptemberben illetve decemberben. Várhatóan továbbra is 25 tejipari cég vesz részt az iskolatej programban, mint beszállító és 800 ezer diák, illetve óvodás juthat napi egy pohár tejhez . Az MVH tavaly május-június hónapban az első ütemben összesen 180 millió forintot fizetett ki a tejfeldolgozó üzemeknek. A 2004-2005-ös tanévben a szeptember-decemberi második ütemre a kifizetések januárban kezdődnek. A harmadik ütem idén januártól augusztusig tart.
A támogatást nemzeti és közösségi forrásból, utófinanszírozással fedezi a tárca. Ez utóbbit is a tagállam előlegezi meg, de azt az unió utólag visszatéríti. Az első ütem során a 180 millió forint teljes támogatási összegből 70 millió forint uniós támogatás és 110 millió forint nemzeti támogatás. Ez az arány a későbbi időszakokban megváltozik. A közösségi részarány növekszik a korábbihoz képest. Az iskolatej akcióra másfél milliárd forintot különít el a kormányzat. A szállítási időszakot követően, a felhasznált iskolatej mennyiséget és annak költségeit igazoló számlák benyújtásával az iskolafenntartó kérelmezheti a támogatást. Az MVH a kérelmet és a bizonylatokat tételesen ellenőrzi, majd határozatot hoz a támogatás összegéről és azt kifizeti az iskolafenntartó részére. Az iskolafenntartó anyagi lehetőségeit figyelembe véve 25-100 százalék lehet a támogatás mértéke.
A szakemberek figyelembe vették, hogy sok gyermek tejérzékeny , ezért egy FVM rendelet alapján a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej mellett, ízesített tejtermékekre , sajtra és más zsírtartalmú tejre is lehet támogatást igényelni. Az idén folytatódó iskolatej programról szóló miniszteri rendelet a napokban jelenik meg. Információink szerint az óvodások és általános iskolások mellett a kedvezményezetti körbe kerülnek a középiskolások is.

Bihari Tamás - (Népszava.hu)

   « vissza

Föoldal mail