CIKKEK

Tejben a remény?

2005. 01. 05.

Az új év első hajnalán - miközben családi, baráti összejövetelek keretében még az esztendőfordulót köszöntötték - Háromszék ötvennél is több településén már zümmögni kezdtek a fejőgépek. Jelezve, hogy a kis agrárüzemekben kiesésmentesen zajlik a termelés, a pajták világában a modernizáció révén új fejlodési pályára áll e fontos üzemág.

Így van ez akkor is, ha még rövid távon - és sok kisgazdaságban - munkaeszközként őrzik a fejőszékeket is. Az átalakulás - az új igényekhez való igazodás - viszont most már a megye majd minden településén észlelhető. Olyan, farmtechnológiában és - szervezésben az EU-s elvárásoknak már most megfelelő tehenészeteket említhetünk, mint amilyen Szentkatolnán a Bakk Istváné, Sepsiszentgyörgyön az Ötvös Mózesé, a Szabó Györgyé Uzonban, a Gazda Józsefé Barátoson. Nemcsak az állománylétszám, a "nagyok" farmszintű gazdálkodása tanúsítja a változásokat, hanem azok a kis tenyésztők is, akik négy-öt fős egyedeik tartásában, tenyésztésében a felzárkózás útján haladnak, akik számára a fejőgép használata nem csupán a fizikai munka megkönnyítését jelenti, hanem azoknak a higiéniai feltételeknek a fokozatos megteremtését is, amelyek nélkül nem lehetséges megfelelő árutermelés.

A háromszéki gazdáknak a tejben van minden reménye. Amit 2004-ben elértek, az nem kevés. Háromszék tavalyi tejtermelése meghaladta az egymillió hektolitert, az egyedenkénti hozam az évi négyezer literhez közeledett. Az idén a tej minőségi mutatóinak lényeges javítása szükséges ahhoz, hogy a kidolgozott program szerint, 2007-re a tenyésztés megfeleljen az európai elvárásoknak.

Flóra Gábor - (Romániai Magyar Szó)

   « vissza

Föoldal mail