CIKKEK

Még több adatot kell nyilvánosságra hozniuk az élelmiszergyártóknak

2004. 12. 29.

A vásárló joga tudni, hogy hol termelték és hol készítették azt az élelmiszert, amit venni szeretne. A kereskedő köteles dokumentumokkal igazolni minden árucikk termékpályáját.

Hároméves türelmi idő után az Unió előírásai szerint januártól itthon is módosulnak az élelmiszer-biztonsági szabályok -- mondta a Magyar Rádiónak Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. A termék címkéjén eddig is fel kellett tüntetni az összetevőket és a származási helyet, ez tehát nem változik januártól sem. A gyártóknak azonban jövőre a fogyasztók kérésére egyéb adatokat is nyilvánosságra kell hozniuk.

- Néhány nap múlva kötelezővé válik minden tagországban a nyomonkövetés, azaz a vevő kérésére az eladónak be kell mutatnia a beszállítók különböző dokumentumait, tehát, hogy honnan vásárolta az árut. Ez adott esetben lehet egy háromszemélyes játék, tehát a vevő kérdez, az eladó bemutatja a dokumentumait, de lehet, hogy egészen le kell menni a termék eredetéig, ha ezt kéri a vevő, és el kell mondani azt is, milyen talajon, milyen tenyésztési körülmények között, hogyan készült az az alapanyag, állati vagy növényi, amiből az élelmiszert csinálták. A fogyasztók véleménye szerint azonban ez nem annyira fontos, a lényeg a termelési vagy az elkészítési hely, tehát, hogy hol készült az élelmiszer. Ez viszont rajta van a címkéken -- így Biacs Péter.

- És ez tulajdonképpen mit jelent a gyakorlatban? Hiszen amikor volt nyár végén, ősz elején a paprikamérgezési-ügy, éppen akkor volt téma az, hogy nem tüntették fel a csomagolópapírokon, honnan származó adalékanyagok vannak bizonyos termékekben.

- Amiről ön beszél, azt úgy hívják, eredetvédelem -- egy önkéntes fogalom. Azt jelenti, hogy például -- ha már a paprikát említette -- akkor szegedi tájkörzetben termelt paprikánál lehet felírni a címkére azt, hogy szegedi paprika, de ez nem kötelező.

Kádár Dóra - (MROnline)

   « vissza

Föoldal mail