CIKKEK

Sajtok, amik soha nem "láttak" tejet

2004. 12. 29.

Az uniós csatlakozás előtt nagyon nagy öröm volt a tejiparban , amikor sikerült elérni a két milliárd literes kvótát. Kiss Pál István, a Tejterméktanács elnöke, most azt mondta, hogy jövőre a 70 százalékát sem tudjuk kihasználni.

A 70-75 százalék a reális, amit ki tudunk használni, sajnos azt kell mondanom, hogy a kvótajog nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez meg is termelődik. Ebben az évben azzal a szomorú ténnyel találkoztunk, hogy olyan piaci verseny alakult ki, amely miatt csökkent a tej átvételi ára, és ez bizony azt hozta fel a gazdaságoknál, hogy abbahagyták a termelést. Emiatt viszont körülbelül 120 millió liter tejjel kevesebb termelődött meg 2004-ben mint 2003-ban. Annak ellenére, hogy a fogyasztás 2-3 százalékkal növekedett ebben az évben, és sajnos alapvetően az import termékek töltötték be. Tehát attól félek, hogy valóban ez a 70-75 százalékos kvóta kihasználásnál már nem lesz nagyobb a következő évi termelés, ami sok szempontból rossz.

Magyarország európai uniós csatlakozása miatt szigorodtak a minőséggel kapcsolatos előírások, ami sok kisgazdaságnak nagyon sokba került volna. Az érthető, hogy két tehén tartásakor nem éri meg 500 ezer forintért hűtőt vásárolni, ezért aztán az utóbbi évben 20 ezerről 6 ezerre csökkent azoknak a gazdáknak a száma, akik 1, 2, 3 tehenet tartottak.

A lengyel, a szlovák és a cseh tej az elmúlt évben jelentősen olcsóbb volt, de ebben az évben az árak kiegyenlítodtek, ami sajnos azzal járt, hogy Magyarországon csökkentek, ezt pedig nem könnyű megélni a gazdáknak. Mivel a fogyasztók ár alapján választanak, bizony ok hozzák meg a napi vásárlással a döntést, hogy mit lehet megtermelni és mennyiért. A vásárlók csak remélhetik, hogy az az olcsóbb tej valóban tej , mert a dobozon nem kell feltüntetni, hogy mi van benne.

Kiss Pál István arra kér minden fogyasztót, hogy jól olvassa el, mit vásárol, mert az utóbbi időben olyan sajtok jelentek meg, amik tejjel nem is találkoztak. Növényi zsírból, keményítőből, E 350 valahány és még egy E-ből, savóporból készültek, de sajtnak néznek ki.

(MROnline)

   « vissza

Föoldal mail