CIKKEK

A sajtmestrek öröksége

A bezárt gyõri tejgyár utolsó üzemvezetõje három éve családi vállalkozásában termel kecske- és juhsajtot.

2004. 12. 08.

Ezekkel a termékekkel még van esélye a kisvállalkozónak a piacon, mert nem a multikkal kell versenyeznie. A legutóbbi, Vitnyéden tartott országos sajtversenyen a kecske- és a juhsajt kategóriában is első díjat nyertek a Tebike termékei. Akkor sokan felkapták a fejüket a piacon újnak számító cég kettős sikerére.

Viaszban érlelődve

Ám a ménfőcsanaki kis vállalkozásban családi örökségnek számít a sajtkészítés hagyománya. Pődöréknél a férfiak három generáció óta sajtmesternek tanultak, mindannyian a csermajori iskolában. Pődör István édesapja a mosonszentjánosi sajtüzemet vezette. Ő maga pedig a győri tejgyárban dolgozott annak bezárásáig, s mivel nem akart messzebbre járni munkába, 2000-ben megalapította a családi vállalkozást.

-- Ingünket-gatyánkat rátettük. Épületet, gépeket vettünk és három éve kecske- és juhsajtot készítünk. A piacnak azért ebben a szeletében akarunk boldogulni, mert úgy érezzük, csak itt van esélyünk. Ezen a területen nem a multikkal kell versenyeznünk, mert azoknak nagy tételben nem éri meg a kecske- és a juhtejet fel dolgozni -- nyilatkozta a sajtmester, aki igyekszik a hagyományos technológia értékeit megőrizni.
Nem fóliában érleli a sajtot, hanem viasszal bevonva. Nehézséget az jelent, hogy a sajtok többségének négy-öt hónapot kell érlelődnie, csak azután értékesíthető. Tehát csak a készítés után jóval később lehet belőle bevétel.

Tizenöt fokon a legjobb

A kecsketej fehérjeszerkezete hasonlít legjobban az anyatejére. Allergiások, fehérjeérzékenyek sokan keresik a belőle készült sajtot, mert könnyen emészthető, magas a vitamintartalma. Fogyókúrázóknak is ajánlható. Az antibiotikumok előtti korban gyógyszerként használták.
Élvezeti értéke miatt pedig a sajtmester szerint tizenöt Celsius-fokon érdemes fogyasztani, akkor az igazi. Tehát a hűtőből tálalás előtt pár órával érdemes kivenni.
"Milyen a jó sajt? Gazdaságilag az a jó, ami eladható, amiből sok fogy. Minőség szempontjából a jó alapanyag a meghatározó."
Pődör István sajtmester Ménfőcsanakon tavaly százezer liter kecsketejet és harmincezer liter juhtejet dolgozott fel. A termékek kikerültek az áruházláncok polcaira és a Foodapest kiállításon megkóstolhatók voltak.

Horvátországból és Ausztriából is érdeklődnek a különleges sajtok iránt.

-- Vagy fejlesztünk, vagy becsukunk. Évente legalább egy új termékkel elő kell állni, és a kapacitást, a technológiát is fejleszteni szeretnénk. A jövőt még nem merem megjósolni, az biztos, hogy az elkövetkező két év sok mindent eldönt -- nyilatkozta a vállalkozó, aki már hazánk uniós csatlakozása előtt eleget tett a szigorú egészségügyi előírásoknak, ám mióta tagjai vagyunk az EU-nak, adminisztrációs kötelezettségei megnövekedtek. És a csomagolás is lényeges, mert először az alapján dönt a vevő.

(Kisalföld Online)

   « vissza

Föoldal mail