CIKKEK

Lengyel exportslágerek: kenyér, tejtermék

2004. 12. 08.

Lengyelország egyre több péksüteményt, kenyeret és süteményt exportál - írta a Rzeczpospolita szerdai számában. Az év első felében 100 millió euró értékben exportáltak, ez 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A péksüteményt mélyhűtve szállítják külföldre, elsősorban Németországba, Belgiumba és Hollandiába.

Lengyelország az EU-csatlakozás elso két-három évében meg akarja kétszerezni az unióba irányuló élelmiszer kivitelét, már 2003-ban 44 százalékkal növelte az exportot. Így tavaly 205 millió eurós többlet váltotta fel a 2002-es 209 millió eurós külkereskedelmi mérleghiányt.

A továbbiakban főként a tejipari vállalatok számíthatnak jó lehetőségekre, elsősorban a tejpor , a vaj és a sajt értékesítésében. A lengyel tejtermelők szövetségének helyettes vezetője szerint a belépés után Lengyelország megkétszerezheti sajtkivitelét az EU-ba: a minőség ugyanolyan, mint az unióban, de az ár 30 százalékkal alacsonyabb. A joghurt-termelők is bizakodhatnak: míg négy évvel ezelőtt az ország 60.000 tonna joghurtot importált, a beruházásoknak köszönhetően nemcsak a belföldi piacot tudják ellátni, hanem exportálnak is.

(Privátbankár)

   « vissza

Föoldal mail