CIKKEK

Bezárta a Friesland a gyulai tejporgyárat

A multinacionális cég álláspontja: Veszteséges volt a termelés, a hazai gyártást kell megszilárdítani

2004. 12. 03.

A gyulai tejporgyárban , az ország első tejporgyárában , a Dehydro-ban 1936-ban kezdődött meg a termelés. Az utóbbi időben tartozott a Hajdútej Rt.-hez, a Nutricia Magyarország Kft.-hez, legutóbb pedig a Friesland Hungária Rt.-hez, amely december elsejétől bezárta a gyárat a cég tevékenységének konszolidálása címén.
Tóth Imre országgyűlési képviselő november 20-án Temesvári Kornél elnök--vezérigazgatóhoz fordult, mivel olyan információkat hoztak tudomására, hogy mintegy három hónapja tejet nem hoznak a gyárba, a termelés áll, tájékoztatás pedig nincs. Tóth Imre és Temesvári Kornél december elsején déli tizenkettokor találkozott Gyulán, majd 14 órakor az elnök--vezérigazgató a mintegy száz dolgozóhoz szólt.
-- A tejpor előállítása huzamosabb ideje veszteséges tevékenység, s ezért, illetve a beérkező tejmennyiség miatt a Friesland folyamatosan csökkentette a termelést a gyulai gyárban, melynek leállítása a profiltisztítás folytatása. A Friesland sajtóközleményben jelezte, a vezetés gondoskodott arról, hogy a dolgozók a törvényben előírtnál kedvezőbb kompenzációhoz jussanak, amely nemcsak anyagi jellegű, hanem széleskörű segítségnyújtást is magában foglal.
Tóth Imre lapunknak elmondta, az elnök--vezérigazgató és Kalocsai Balázs termelési igazgató a gyulai tejporgyár végleges bezárásáról tájékoztatta. A hét magyarországi üzemükbol három van (most már csak volt) Békés megyében: a békéscsabai, a nagybánhegyesi és a gyulai. Az utóbbi üzemet korszerűtlennek minősítették, az elmúlt évben már nem fejlesztették. A holland érdekeltségű cég tárgyal a szakszervezettel, az üzemi tanáccsal a dolgozók helyzetéről, tízhetes megoldási folyamatot terveznek. S hogy felajánlanak-e a 98 dolgozónak továbbfoglalkoztatási lehetőséget, az volt a válasz: talán 14-15 dolgozónak a legközelebbi üzemeikben. Azonban Nagybánhegyesre rossz a tömegközlekedés, a békéscsabai elhelyezkedés a végzettségtől is függ, azután pedig már Debrecen következik. A gyulai gyárba konkurens céget nem akarnak beengedni, ezért a technológiasort leszerelik és magyarországi üzemeikbe viszik. A speciális tejporító torony várhatóan itt marad, az épület, a terület pedig eladó.
Az országgyűlési képviselő szerint olyan tendencia látszik, hogy a multinacionális cégek a tejkvóta után a feldolgozást is más országokba viszik.

Együttműködés helyett bezárás

Tóth Imre kérdésére, hogy van egy kormányhatározat, amely Békés megyét segíteni szeretné, és vállalna-e együttműködést az állammal a Friesland a gyulai gyár megmaradása érdekében, a válasz nem volt, mivel másként döntöttek. A Friesland 24 százalékos részesedésével a magyar piacon a legnagyobb tejipari vállalat. Árbevételük tavaly megközelítette a 60 milliárd forintot, a hazai termelőktől mintegy 350 millió liter tejet vásároltak fel.

Szőke Margit - (Békés Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail