CIKKEK

Nullszaldós lehet a Parmalat

2004. 11. 26.

Decemberben várhatóan nullszaldós hónapot zárhat a felszámolás alatt lévő székesfehérvári Parmalat Hungária Rt. Fónai László vezérigazgató úgy véli: két éven belül befejeződhet a társaság reorganizációja, és így 2006. év végéig értékesíthetik a felszámolás előtt a magyar tejpiacon nyolcszázalékos részesedéssel bíró vállalatot.
A Parmalat jelenleg negyvenmillió forintos veszteséget termel havonta, ami azonban jóval alacsonyabb az áprilisban megindított felszámolási eljáráskori 180-nál. A székesfehérvári központú társaság 150-160 ezer liter tejet vesz át a termelőktől naponta, ami már megközelíti a felszámolás előtti időszakot. Ezzel a mennyiséggel havonta nyolcszázmillió forintos árbevételt ér el a Parmalat.
Fónai László felszámolóbiztos szerint a tejipari vállalat működésének optimalizálásához nagy figyelmet fordítanak a termékválaszték bővítésére.
A versenyképes működést a saját disztribúciós cég hiánya is nehezítette, a Parmalat ugyanis a csődbement olasz anyavállalat magyarországi partnerét, a Catone Kft.-t bízta meg a logisztikai feladatokkal. A csomagolás és kiszállítás, és így a vevőkkel való közvetlen kapcsolattartás továbbra is a Catone feladata, a Parmalat azonban a korábbinál lényegesen előnyösebb szerződést kötött a céggel: éves szinten a korábbi nyolcszázmillió forint helyett jóval kevesebbet fizetnek a logisztikáért.
Decemberben várhatóan a Parmalat és az olasz Parmalat SpA aláírja a márkanév használatára vonatkozó szerződést. A csődbement olasz anyavállalat ezért a magyar céget a 2003-as árbevételüket alapul véve a forgalom függvényében díj fizetésére kötelezi, így a tavalyi 8-9 milliárd forintos forgalom után megközelítőleg évente 80-90 milliót kell fizetnie a székesfehérvári cégnek. Fónai szerint ez a díj még mindig kedvezőbb, mint ha egy másik márkanevet kellene a piacra bevezetni. A társaság a folyamatos termelés érdekében felülvizsgálta a beszállítói szerződéseket, és a régiek felújításán kívül újakat is kötött.
A Parmalat Hungária Rt. felszámolását még március 23-án rendelte el a Fejér Megyei Bíróság, miután a Tej Terméktanács erre vonatkozó kérelmet nyújtott be a székesfehérvári cég 270 millió forintos, 60 napon túli tartozása miatt.

(VG.hu)

   « vissza

Föoldal mail