CIKKEK

Három napig tüntetnek a gazdák

2004. 11. 24.

Nyolc helyszínen 300 járművel tüntetnek a gazdák az országban. Azért zárják le a fél útpályát, mert tiltakoznak egyes agrártámogatások felfüggesztése ellen. Azt akarják elérni, hogy azonnal fizessék ki a föld alapú nemzeti támogatásokat, és ismét lehessen pályázni az állatjóléti és haszonállat-tartási előírások többlet költségeinek támogatására.

A szakminisztérium szerint tavasszal kifizették a területalapú támogatások előlegét: októbertől pedig megkezdték kifizetni az uniós részt. Az FVM betartotta a februári agrár-megállapodásban foglaltakat.

- Körülbelül 30-40 főt várunk ide ehhez a demonstrációhoz -- mondta el Mészáros Károly, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Mozgalmának az alelnöke. Felfüggesztették a haszonállattartási támogatásokat, itt ez vonatkozik a sertésre és a baromfira. Szeretnénk az áfa-törvényt módosíttatni, mert a támogatásaink után áfát nem tudunk visszaigényelni, tehát ezzel hátrányos helyzetbe kerülünk. A fő problémánk, hogy a minisztérium az agrártartásról szóló törvényt nem tartja be. Tejfelvásárlás irányárának a betartását kérjük, a 68 forint per liter, plusz 5 forint kvótatámogatás. Ratifikálják a nemzeti támogatásokat, különösen az állatjóléti támogatásokat, tehát fogadtassák el az EU-val, erre ígéretek voltak februárban. Szeretnénk, hogy csak a termelők ajánlhassanak fel gabonát állami felvásárlásra, ne pedig a kereskedők, akik a sápot leszedik rendesen a termelőkről.

Követeljük a kereskedelmi lobbi felszámolását, a piaci biztonságot - ez a felirat jelzi az egyik teherautóra elhelyezett transzparensen, hogy ismét tüntetnek a gazdák Békéscsaba előtt a 44-es főúton, ahol a félpályás útlezárás miatt rendőrök irányítják a forgalmat. Bár most a napsütéses idő ellenére jóval kevesebben vesznek részt a tüntetésen, mint tavasszal, vagy a múlt évben.

Mintegy fél kilométer hosszan állnak a 44-es főúton a Békéscsabára bevezető sávban a személyautók, traktorok. De mint a szervezők a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának aktivistái mondták, a gazdák a földeken dolgoznak, hiszen szántani, vetni kell, ráadásul a kukorica 40 százaléka még lábon áll Békés megyében, hiszen a termés nem fér be a napraforgóval és búzával zsúfolásig megtelt magtárakba. A szerdai tüntetés délután három óráig tart, de ugyanezen a helyszínen csütörtökön és pénteken is folytatják a tüntetést a békési gazdák.

Hajdú-Bihar megyében szerdán délelőtt elégedetlen gazdák nem, újságírók viszont szépszámmal jelentek meg a 35-ös főúton Hajdúböszörmény közelében. A kamerákkal és mikrofonokkal felszerelkezett riporterek és operatőrök hiába várakoztak, feldúlt termelők később sem érkeztek. A félreértést az okozta, hogy tüntetni készülő gazdák a megyében az ország más részeihez képest nem szerdán, hanem majd egy későbbi időpontban vonulnak az útra, hogy gondjaiknak hangot adjanak.

- Mely követelések teljesíthetőek és melyek nem?

- A Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a februári agrármegállapodásban foglaltakat betartotta -- jelentette ki Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára. A sertéstartóknál 4 milliárddal többet biztosítottunk, amit eredetileg szántunk erre az évre.

- A termelők viszont határozottan azt állítják, hogy nem kapták meg a teljes keretet, erről egyébként szó volt már a Magyar Rádióban is, akkor sem sikerült megegyezni, akkor most ez azt jelenti, hogy idén már biztos, hogy nem fogják ezt kifizetni?

- 9,8 milliárd forinttal szemben az összes támogatási igény 13,5 milliárd forint volt. Nyilván a forrás kimerült, amennyiben a következő évben forrást tudunk biztosítani, természetesen ki fogjuk fizetni. A területalapú támogatásokat a megállapodásnak megfelelően elkezdték kifizetni. Májusban 8 ezer forintot kaptak hektáronként a gazdálkodók, majd a második részét január elsejétől fogjuk kifizetni.

- Tehát ez azt jelenti, hogy idén a második részt nem fogják megkapni a termelők.

- Idén a második részt nem tudjuk kifizetni, viszont az uniós 25 százalékot, ami 17 ezer forint, azt kifizetjük ebben az évben.

- A támogatások utáni áfa visszaigénylése?

- Az áfamentesség érvényes a területalapú támogatás kifizetésénél, illetve a SAPARD programban a támogatásoknál vissza lehet igényelni az áfát, az AVOP-ban sajnos nem.

- Miért?

- Azért, mert ezt az uniós szabályrendszer nem teszi lehetővé.

- Elképzelhető-e, hogy az intervenciós felvásárlásnál a kereskedőket kiiktassák, és csak a termelők ajánlhassanak fel intervencióra gabonát?

- Az intervenciós rendszernél a szabályt kell követni. A termény tulajdonosa tudja az intervenciós támogatást igénybe venni, tehát csak a termelőre nem lehet korlátozni, egyébként a termelő a kereskedővel összefog, akkor tud hatékonyan tárolni, és akkor tudja jó áron értékesíteni a terményét.

Szlavkovics Rita, Cseh Éva, Szegi Attila, Lévai Károly - (MROnline)

   « vissza

Föoldal mail