CIKKEK

Az agrármegállapodás betartását követelik a gazdák

Szerdától péntekig, naponta délelõtt tíztõl délután háromig zárják le a fél útpályát

2004. 11. 22.

November 24-26. között Békéscsabán, a 44-esen a Szarvasi úton tartanak félpályás útlezárást a megyénkbeli termelők a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának (MAGFÖM) szervezésében. Követelik többek között a sertést és a baromfit illetően az állatjóléti támogatások azonnali visszaállítását.

Öt pontból álló levelet küldött a MAGFÖM vezetése Németh Imre agrárminiszternek. A gazdák leírták, hogy azonnali tárgyalást kérnek több ügyben. Hanó Miklós, a MAGFÖM elnöke tájékoztatóján elmondta: követelik a leadott sertéseknél a megállapodás szerinti kétezer, baromfiknál a kilónkénti 9,50 forintos állatjóléti támogatás visszaállítását, a nemzeti földalapú támogatás azonnali kifizetését.

- A sertés felvásárlási ára a kilónkénti 300 forintról 260-ra esett vissza, a tej literjét a kistermelőktől 50, a nagyobb tehenészetektől 58-60 forintért viszik el - fogalmazott Hanó Miklós. - Elodázhatatlan az agrármegállapodásban szereplő 68 forint/liter tejfelvásárlási irányár betartása, és ezt ki kell egészíteni 5 forint/liter kvótatámogatással. A 2005. április 1-jével életbe lépő kvótatörvényből a tejkvóta adásvétel és a kvóta bérbeadási lehetősége azonmód lépjen életbe, valamint a tejtermelést abbahagyni szándékozó termelők kvótáját 50 forint/liter áron az állam vásárolja fel.
A gazdák kérik, hogy a földművelésügyi minisztérium tartsa be a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseit (érdekképviseleti egyeztetés jogszabály-módosításnál), illetve az agrárrendtartási törvényt. Szorgalmazzák a SAPARD-beruházásokhoz hasonlóan az AVOP-beruházásokat terhelő áfa-arányosítási kötelezettség alóli felmentést is. Azt szeretnék elérni, hogy az állatjóléti támogatások 2007-ig fennmaradjanak és szerepeljenek a tárca költségvetésében.
- Kérjük a gazdahitel kötelmeit feloldani a megváltozott gazdasági körülmények és értékesítési gondok miatt - szögezte le Hanó Miklós. - Módosítsák az intervenciós rendeletet a termelők érdekében, mégpedig úgy, hogy csak ők ajánlhassanak fel állami felvásárlásra gabonát.
Az önvédelmi mozgalom elnöke kitért arra, hiába termett rekordmennyiségű gabona, ha nincs ára. A kukorica tonnáját 17 ezer forintért vinnék el, amikor tavaly kétszerese is volt az átvételi ára. A tengerinek nagy a víztartalma, és mivel a szárításhoz kapcsolódóan új adónem is belépett, jelentős pluszkiadásokat jelent a víztartalom csökkentése. Az intervenciós felvásárlásra sokan jelentkeznek, de nincs elegendő raktár, másrészt könnyen lehet, hogy pénzt csak jövő májusban lát a termelő. Feltéve, ha portékája megfelel a minőségi követelményeknek.

Demonstráció két kilométeren

A rendőrséghez beérkezett engedélykérelem alapján a mezőgazdasági termelők képviselői a 44-es főúton Békéscsaba határában, az Almáskerteknél mintegy két kilométer hosszan foglalják majd el a fél útpályát. A demonstráció november 24-én, 25-én és 26-án egyaránt délelőtt 10-tol délután 3 óráig tart majd.

Nyemcsok László - (Békés Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail