CIKKEK

Ismét az utakra vonulnak a megyénkbeli gazdák is

Hiába termett rekordmennyiségû gabona, ha nincs ára

2004. 11. 10.

Sertés-, baromfi- és szarvasmarhafronton olyan alacsonyak - önköltség alattiak - a felvásárlási árak, hogy az év eleji megmozdulások után ismét az utakra vonulnak a gazdák megyénkben is.

November 24-26. között Békéscsabán a Szarvasi úton tartanak félpályás útlezárást a megyénkbeli termelők a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának szervezésében. Hanó Miklós elnök elmondta: követelik a leadott sertéseknél a megállapodás szerinti kétezer forintos támogatás visszaállítását, a 30 százalékos nemzeti földalapú támogatás azonnali kifizetését.

- A sertés felvásárlási ára a kilónkénti 300 forintról 260-ra esett vissza, a tej literjét a kistermelőktől 50, a nagyobb tehenészetektől 58-60 forintért viszik el - fogalmazott Hanó Miklós. - A tehéntartók legalább a 68 forintos irányárat, a baromfitenyésztők a kilónkénti 9,50 forintos támogatást szeretnék kiharcolni.

Az önvédelmi mozgalom elnöke kitért arra, hogy hiába termett rekordmennyiségű gabona, ha nincs ára. A kukorica tonnáját 16-17 ezer forintért vinnék el, amikor tavaly 42 ezer forint is volt. A tengerinek a víztartalma nagy, és mivel a szárításhoz kapcsolódóan új adónem is belépett, jelentős pluszkiadásokat jelent a tisztítás, a víztartalom csökkentése. Az intervenciós felvásárlásra lehet ugyan jelentkezni, de nincs elegendő raktár, másrészt pénzt valószínűleg csak jövőre lát a termelő. Közben a hitelek szinte "agyonnyomják".

- A fogyasztók elnevezés szerepeltetése nem véletlen a szervezet nevében - szögezte le Hanó Miklós. - A magyar termelő mellett a magyar fogyasztót is meg kellene védenie az államnak a szigorúbb állat- és élelmiszer-egészségügyi ellenőrzésekkel, illetve a gyenge minőségű, valamint már csaknem lejárt szavatossági idejű termékek kiszűrésével.

Nyemcsok László - (Békés Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail