CIKKEK

Jövõre 327 milliárd forint az agrártámogatás

2004. 11. 08.

A 2005-ös évben összesen 327 milliárd forint uniós és nemzeti forrás jut mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre.
Németh Imre miniszter szerint jövőre jelentős támogatást kap a vidékfejlesztés és a környezetgazdálkodás.


Összesen 327 milliárd forint jut agrártámogatásokra a 2005-ös költségvetésben. Ebből 169 milliárd forint az unióból érkező forrás - közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken.
A forrásokból 180 milliárd forint felett jut a termelés támogatására, mintegy 40 milliárd forintot a vidékfejlesztésre fordítanak, és a környezetgazdálkodási célokra 20 milliárd forint jut.

Az EU-támogatás 169 milliárd forint

A 169 milliárdos uniós támogatás legnagyobb részét, 89 milliárdot a közvetlen kifizetésű területalapú támogatások teszik ki, a SAPARD program részeként 15 milliárd forintot folyósítanak Magyarországnak. A Nemzeti fejlesztési terv Agrár és vidékfejlesztési operatív programjának sikeres pályázatai között több mint 9 milliárd forint osztható szét, a Nemzeti vidékfejlesztési terv előirányzataira 35 milliárdot fordíthat az ország. Az unió piaci támogatásokra 20 milliárd forintot juttat. Az uniós támogatásokhoz rendelt nemzeti kiegészítések és egyéb hazai támogatások meghaladják a 158 milliárdot.

Átcsoportosíthatóak a keretösszegek

Németh Imre egy közepes méretű vállalkozás példáján ismertette, hogy ugyanaz a négyszáz tejelő tehén és nyolcszáz hektár földterület 2005-ben több, mint 38 millió forint támogatásban részesül. Ugyanez a gazdaság 2002-ben nyolcmillió forint kiegészítést kapott.
Németh Imre elmondta, a költségvetési törvény alapján az agrárminiszternek joga van a különböző céleloirányzatok között átcsoportosítani.

Már ötvenezren megkapták a támogatási előleget

A miniszter az idei év eredményei között említette, hogy eddig ötvenezer gazdálkodó jutott hozzá a közvetlen kifizetések előlegéhez, amely a teljes összeg nyolcvan százaléka. A miniszter elmondta, a normatív támogatások két termelői csoport között oszlottak meg, a GOFR (gabona, olajos, fehér és rostos növény) termelők 35 ezer forint, a zöldség-, gyümölcs, szőlőtermelők, valamint a rét-legelő gazdálkodók 18 ezer forint hektáronkénti támogatásban részesültek.

(magyarorszag.hu)-(Tranzit)

   « vissza

Föoldal mail