CIKKEK

A tejtermelők is nyerhetnek

Modern csarnokot épített a gazdák csoportja

2003. 04. 09.

A hazai tejtermelők számára fontos tudnivaló, hogy az uniós csatlakozási tárgyalásokon sikerült elérni: a tejkvóta közel 2 millió tonnás lesz, bár a hazai fogyasztás alig haladja meg a másfél millió tonnát. Magyarországon az országos referencia zsírtartalom 3,85 százalék, s ez további fejlődési lehetőségeket is biztosít az ágazat számára.
Ezen a területen is lesz intervenciós felvásárlás, ez a vajra, illetve a sovány tejporra terjed majd ki, s e termékek piaci árának stabilizálásán keresztül biztosítható a tejtermelő gazdák megfelelő színvonalú jövedelme.
A piaci egyensúly fenntartása érdekében lehetőség van bizonyos tejtermékek (vaj, tejszín , sovány tejpor és egyes sajtféleségek) magántárolásának költségtámogatására is, valamint a belső felhasználást ösztönző támogatásokra, mint az iskolatej-program.
Fontos feltétel, hogy kizárólag a hazai extra minőségnek megfelelő tej kerülhet emberi fogyasztásra. Az EU nyerstejjel szemben támasztott higiéniai és minőségi követelményeinek teljesítésére 2003-ban 50 százalékos kiemelt beruházási támogatás igényelhető technológia korszerűsítésére, tejet biztosító csarnokok fejlesztésére, de át lehet állni a húshasznú szarvasmarhatartásra is.
Konkrét példa: a körösszakáli tejtermelő gazdák termelői csoportot alakítottak, és pályázati pénzekből modern tejcsarnokot ( tejbegyűjtőt ) építettek. Ezek után természetes, hogy extra minőségű tejet tudnak termelni, és a termékükre szüksége van a tejfeldolgozóknak .

Támogatási formák

Az EU-ban 2005-ben bevezetendő támogatási forma az extra minőségű nyerstej után literenként vehető igénybe. Tervezett nagysága literenként 1,32 forint. A jogosultság meghatározásnak alapja az előző évi igazolt kvótateljesítés.
A belépést követő öt évig hazánkban előállíthatunk és forgalmazhatunk 2,8 százalék zsírtartalmú tejet (a többi tagországban csak 0,5, 1,5 és 3,5 százalék lehet a zsírtartalom).

FVM

   « vissza

Föoldal mail