CIKKEK

A barótiak tudtak élni az EU-s forrásokkal

2004. 11. 05.

Nem mindennapi esemény irányítja hétvégén Barótra a figyelmet. Pénteken kerül sor az EU-s forrásokból modernizált tejfeldolgozó üzem felavatására. A beruházás jellemzésére elegendő csak egy számadatot megemlítenünk, két év leforgása alatt 84 milliárd lejt fektettek be az élelmiszerbiztonságot megalapozó tejfeldolgozó felszerelésébe.

E tétel 50 százaléka - kétmillió euró - EU-s alapokból csörgedezett a TYROM számlájára. Példát szolgáltatva arra, hogy a sokak számára megközelíthetetlennek tűnő Sapard-alapok mennyire hatékonyan segíthetik az agrárium megújulását, s nem csupán a példásan kivitelezett modernizálás révén. Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy ama kétmillió eurós támogatás - a befektetett saját alappal együtt - egy talán száz kilométeres körzetet is meghaladó övezet számára biztosít megújulást. Barót a belső erdélyi régió egyik meghatározó vonzáskörzetévé vált. A bányaművelésről ismert övezetben most kiemelt figyelemmel, anyagilag is ösztönzik az erdővidéki kisgazdaságokat a tejtermelés üzemági szintre való emelésében, s így Barót immár Brassó, Hargita, Fogaras, sőt Szeben vidéki településekről is kap nyersanyagot, hogy az áru meghatározó hányadát édes tej avagy feldolgozott formában, sajtféleségekként exportálja! S mert EU-s országokba kerül a szállítmány, a termékek iránti minőségi elvárás is magas. Az igények szerint átvett tejet magasabb átvételi áron és pontosan, késés nélkül fizetik. Ezzel ráébresztik annak fontosságára a gazdákat - de egyben hűtőberendezésekkel, tejátvevő házak modernizálásával segíteni is kívánják oket -, hogy a gazdaságokban is meg kell honosodnia a nyugati agrárrendtartás gyakorlatának. Persze, nem megy ez egyik napról a másikra. A folyamat azonban elkezdodött, s lám megfelelő hozzáállással megoldást találtak a juhtej és kecsketej begyűjtésére és feldolgozására.

Azért éppen azt nem mondhatjuk, hogy Barót " tejben füröszti" a gazdákat. Viták különböző értelmezések miatt fölmerülnek (igaz, meg is oldódnak), az alkalmazás, a gyakorlat tehát nem zökkenőmentes. S ki ne tapasztalná, hogy a Sapard-program igénybevétele nehézkes, bonyodalmas. Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a megye egy másik településén, Zágonban hasonlóan példás gyorsasággal és kiváló minőségi szinten modernizálták a települést a világgal összekötő útszakaszt.
A közeljövőben azonban újabb avatásokra nincs kilátás a megyében, pedig százmillió eurós tételek állnak a pályázni kívánók rendelkezésére. Csakhogy... sokak számára keserű a szőlő. Értesülésünk szerint az országos Sapard- ügynökség a terepen tapasztaltak alapján kezdeményezte a brüsszeli központnál a támogatás igénybevételének egyszerűsítését. Úgy hírlik, a jóváhagyás meg is történt, ám lassan mozdulnak a dolgok, miközben az agrárium pénzéhsége egyre nagyobb, hiszen mind sürgetőbb az EU-csatlakozásra való felkészülés gyorsítása. A falu viszont nehezen jut pénzhez. Talán a közeljövőben a Sapard keretében induló három új program, valamint a meglévő pályázati lehetőségek újraértelmezése révén felgyorsul a vidék modernizálását segítő alapok célhoz juttatása, s így nem lesz megyeméretű esemény egy-egy új létesítmény felavatása, még akkor sem, ha azok értékét több millió euró befektetése jelzi.

(Udvarhely.ro)

   « vissza

Föoldal mail