CIKKEK

Kormosék százezer literes koszorúja

2004. 11. 05.

Újabb négy tehén érdemelte ki a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. vajháti telepén a 100 ezer liter tejet adó jószágnak járó babérkoszorút. A díjazott állatok között volt Kormos is, akinek szintén Kormos nevű anyja évekkel ezelőtt már megkaphatta ezt a címet.
Az anya után lánya is beléphetett a 100 ezer literes tehenek klubjába a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. vajháti telepén. Kormos évekkel ezelőtt szinte az első szarvasmarhák között érdemelte ki a kiváló teljesítménnyel járó babérkoszorút, melyet csemetéje nyakába a napokban szervezett bikanevelő tenyészszemle előtt akasztottak.

Az országban egyedülálló, hogy egy tehén, s annak utóda is 100 ezer liter tejet produkáljon -- tudtuk meg Fekete Balázstól, a részvénytársaság állattenyésztési igazgatójától. Vajháton ilyen teljesítményért először 1995-ben díjaztak szarvasmarhát, azóta a gazdaságban minden évben akad több tehén is, amely kiérdemeli a babérkoszorút. A vajháti telepen eddig összesen 20 hasonló adottságokkal bíró jószágot tenyésztettek már.

Kormos mellett a bikanevelő tenyészszemlén még három másik tehén is 100 ezer literesként mutatkozhatott be. A szakmai programon egyébként 78 bikanevelő jelölt vonult fel a szigorú bírálóbizottság előtt. Közülük pedig 50 jószág rendelkezett a legkiválóbb adottságokkal, így ezek a legalkalmasabbak a szülői szerepre.

(Délmagyarország)

   « vissza

Föoldal mail