CIKKEK

224 millió euróval csökkentené Brüsszel az agrártámogatásokat

2004.11. 04.

Az eredeti költségvetési tervezetben szereplőnél 224 millió euróval kevesebb mezőgazdasági támogatást javasol 2005-re az Európai Bizottság. A javaslat az új tagállamokat hozza kellemetlen helyzetbe, akik a kieső bevételt nem fogják tudni az uniós készpénz-kompenzációval ellensúlyozni - írja a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság a héten küldte el a tagállamoknak azt a módosító levelet, amely tartalmazza a 2005-re tervezett agrártámogatásokat végső összegét. Ez a módosítás bevett dolog: a végösszeg az agrárpiaci körülmények, a valutaárfolyamok ingadozása, a közös agrárpolitika esetleges változásai és más tényezők miatt általában csak az év vége felé derül ki, a költségvetési alkudozás első fordulóiban szereplő érték szinte mindig változik.

A Bruxinfo értesülései szerint az Európai Bizottság az eredeti költségvetési javaslatnál 224 millió euróval kevesebbet javasol 2005-re a 25 tagállamnak, végeredményben összesen 43,61045 milliárd eurót. Ehhez még hozzájön 6,841 milliárd euró vidékfejlesztési pénz, a Bizottság által javasolt teljes összeg tehát 50,45145 milliárd euró kötelezettségvállalásban és 49,88985 milliárd euró tényleges kifizetésben.

A mínusz 224 millió euró főként a következő módosításokból jön ki: mínusz 367 millió tej -tejtermékekre , mínusz 146 millió cukorra, mínusz 74 millió olívaolajra, plusz 244 millió gabonára, plusz 85 millió zöldség-gyümölcsre és plusz 30 millió textilnövényekre.

A változásnak főleg az új tagállamok nem örülnek, hiszen a Koppenhágában 2002-ben elfogadott csatlakozási szerződés finom egyensúlyú csomag, amelynek ha egy tényezője megváltozik, más elemeket is módosítani kellene, amit nem lehet, mert a szerződést már aláírták és ratifikálták.

A legnagyobb probléma a kompenzációs kifizetésekkel van. Ezeket az új tagállamok azért kapják egy átmeneti ideig, hogy ne kerüljenek rosszabb költségvetési helyzetbe, mint tagságukat megelőzően. A kompenzáció összegét előre kiszámolták évről évre, nem számolva azzal, hogy a költségvetési pozíció esetleg más lesz, mint akkor várták, például azért, mert egy állam kevesebb agrárpiaci támogatásban részesül, mint eredetileg gondolták - írja a Bruxinfo.

(origo)

   « vissza

Föoldal mail