CIKKEK

Hatékonyabb a joghurtnál

Pozsony

2004. 11. 04.

A hagyományos eljárással készített brindza nemhogy káros az emberi szervezetre, hanem ellenkezőleg, gyógyító hatású: rendszeres fogyasztása esetén jelentősen csökkenti a koleszterint és a vérnyomást – vélik a hagyományos juhsajt készítői.

Tegnapi sajtótájékoztatójukon orvosokat és táplálkozási szakértőket felsorakoztatva állították: a nyers juhtúróban képződő tejsavak nullára csökkentik a káros mikroorganizmusokat. Már egy gramm hagyományos brindza 1 millió hasznos probiotikus tejbaktériumokat tartalmaz, azaz százszor, sőt ezerszer többet, mint a joghurtok.
A pasztőrözött tejből készült juhsajt azonban – ha nem a hordóban akár két éven át is érlelhető sózott brindzával oltják be, hanem más tejkultúrával – ezeket a jótékony mikroorganizmusokat nem tartalmazza, így a termék nem fejtheti ki jótékony hatását.

A brindzakészítők érdekvédelmi szervezete még áprilisban kezdeményezte e hagyományos terméknek a nemzetközi elismerését és elfogadását. Ha erre sor kerül, a gyártók csak eredeti eljárású vagy eredeti brindzakultúrával beoltott juhtúrót értékesíthetnek Szlovák brindza néven. A más tejkultúrával beoltottakat nem lehet majd ezen a néven forgalmazni.

(gyor) - (Új Szó)

   « vissza

Föoldal mail