CIKKEK

Bevezetik az uniós tejkvótarendszert

Brassó

2004. 11. 03.

A mezőgazdasági minisztérium tanácskozást hívott össze a múlt héten Brassóban az uniós tejkvótarendszer bevezetésének körülményeiről, amelyen részt vettek a fajtanemesítés és szaporodás-biológia szakemberei több megyéből, a kérdésben illetékes hivatalok képviselői és külföldi meghívottak is - tudtam meg Méhes József állattenyésztő mérnöktől, aki a Hargita megyei tenyésztő-egyesületeket képviselte a megbeszélésen.

- A külföldi meghívottak között jelen volt egy holland tanácsos, aki Lengyelországban segített bevezetni a tej uniós kvótarendszerét és a lengyel kvótaszövetség menedzsere is, akik a kvóterendszer bevezetésének lengyelországi tapasztalatairól számoltak be. Azért esett a választás Lengyelországra, mert ott hozzánk hasonlóan nagyon sok a két-három tehenes kisgazdaság, a gazdaságoknak több mint 55%-át teszik ki, s már közel 6 hónapja kvótarendszerben termelnek. Érdekesség, hogy Románia már megkapta az Uniótól a tejkvóta leosztását, a nemzeti kvóta tehát ismert, s az idén áprilistól októberig tart a tejzsírkvóta megállapításáért beiktatott referencia-időszak, tehát most fog eldőlni, mennyi lesz Románia tejzsír kvótája, amelyhez a tejtermelés mennyiségileg is, minőségileg is kell majd alkalmazkodjék. A minisztérium szakemberei elmondták, hogy 3,3-3,4%-os tejzsírkvóta elé néz Románia, ami elég siralmas, a napokban ugyanis lezárul a referencia-időszak. Nagy fontossága van annak, hogy a 2005. április 1-jétől 2006. március 31-ig tart a referencia-időszak a leadott tej mennyiségére vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy minden egyes gazda a referencia-időszakban leadott tej mennyisége szerint fog kvótát kapni. Erre nagyon oda kell figyelni, és igyekezni kell, hogy a referencia-időszakban mindenki a lehető legjobban termeljen, hogy minél nagyob kvótára legyen jogosult, mert utólag kvótát venni, vagy bérelni nagyon költséges lesz. A másik fontos kérdés, hogy az adott kvóta túllépéséért hatalmas büntetéseket szabnak ki az uniós törvények, nagyobb a büntetés, mint a tej ára.

- Ezek szerint a gazdának állandó kimutatást kell végeznie a leadott tej mennyiségéről?

- A legtöbb európai országban a tejfeldolgozó köteles figyelni a gazda kvótáját, és ez valószínűleg így lesz Romániában is. Lesz az országban egy állami kvótát igazgató szerv is, ezzel a minisztérium valószínűleg a nemesítő hálózatot fogja megbízni, mert nekik van mindenütt az országban képviseletük, székházuk, szakembereik. A tejfeldolgozó köteles lesz havonta kimutatást készíteni a gazdák tejkvótáiról , s továbbítani a statisztikai hivatalnak, mezőgazdasági igazgatóságnak, és a kvótaintézetnek. Ha valaki túllépi a kvótát, a tejfeldolgozó fizeti a büntetést, s ebben az időszakban gyakorlatilag nem fog a tejért fizetni a gazdának, mert a tej árából fizeti a büntetést. Viszont a kvóta-év lezárása után, ha Románia a nemzeti kvótát nem lépte túl, nem kell továbbítania a büntetési összeget az Uniónak, s dönthet úgy, hogy ezeket visszatéríti a gazdáknak. Persze, nem mindegy, hogy a kvóta-év utolsó két-három hónapjában nem kap pénzt a gazda a tejért , mert fizeti a büntetést, s ezt a pénzt az új kvóta-év második-harmadik hónapjában kapja vissza, mert ez 5-6 hónapos bevételkiesést jelent.

Gál Éva Emese - (Romániai Magyar Szó)

   « vissza

Föoldal mail