CIKKEK

Fidesz: soha nem látott válságjelek a mezõgazdaságban

2004. 10. 27.

A magyar mezőgazdaság soha nem látott válságjeleket mutat - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. A mezőgazdasági kormányzatot "tétlenség és tehetetlenség" jellemzi, és ennek súlyos ára van - jelentette ki az ellenzéki politikus. A 2005. évi költségvetési törvényjavaslatról szólva Lengyel Zoltán fideszes parlamenti képviselő azt mondta, hogy a büdzsé "kétségbeejtő helyzetet" teremt az agráriumban.

A szocialista kormányzat ellehetetlenítette a családi gazdaságokat, szétverte a falugazdász-hálózatot - mondta Áder János. Szóvá tette, hogy a kormányzat folyamatosan csökkenti a különböző ágazatok támogatását. Az elmúlt száz évben nem volt olyan alacsony az állatállomány száma, mint most. A gabona után most a kukorica felvásárlása is botrányos körülmények között zajlik - közölte.

Magyarországgal szemben Lengyelország sokkal inkább élvezi az uniós csatlakozás előnyeit a mezőgazdaság szempontjából - tette hozzá Áder János. A lengyel mezőgazdasági export jelentősen emelkedett. Lengyelország a koppenhágai tárgyalásokon hosszas egyeztetések után emelni tudta tejkvótáját, miközben Magyarország beleegyezett a kvóta csökkentésébe - mondta. Az is előfordulhat, hogy ha növekszik a tejfogyasztás Magyarországon, akkor az ország tejimportra kényszerül - jelentette ki a frakcióvezető.

(MTI)

   « vissza

Föoldal mail