CIKKEK

Csak a szlovákok árulhatják a brinzát

2004.10. 27.

Nagy sikert értek el a szlovák juhtúró hívei. Az Európai Unió a brinzát elismerte országra jellemző terméknek. A döntés azért fontos, mert a Szlovákiában készített túró nem felel meg az unió egészségügyi normáinak. Készítéséhez ugyanis olyan tejet használnak, ami nincs pasztörizálva.

A pozsonyi egyetem kutatócsoportja bizonyította, hogy éppen a nyers tejből származó mikroorganizmusoknak köszönhetően a brinzának gyógyhatása van. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet. A jövoben brindza néven csak Szlovákia árulhat az unióban juhtúrót. Ez csapást jelent Románia számára, ahol - egyelőre az Európai Unión kívül - ugyanannyi és ugyanolyan minőségű brinza készül, mint Szlovákiában.

(Transindex - MobilPress)

   « vissza

Föoldal mail