CIKKEK

Változatlanul mélyponton van a tejágazat

Segítséget jelentene az olaszországi export, ha lenne egy elsõdleges feldolgozóüzem - Debrecen

2004. 10. 25.

Mélyponton van továbbra is a hazai szarvasmarha-tenyésztés. A tej felvásárlási ára három éve változatlan, sőt az utóbbi egy esztendőben ötödével csökkent, így ma 60-62 forint literenként. Az előállítási költség ennél lényegesen – mintegy 10-12 forinttal – magasabb.
A veszteséges évek miatt az ágazat jelentős tőkekivonást szenvedett el; emiatt nagy a teljesítménycsökkenés, visszaesett a hozam, érzékelhető a technológiai lemaradás, az alacsony bérek miatt a munkaerő elvándorol. Ilyen körülmények között pedig nem lehet extra minoségű tejet termelni – vélekedik Csáki Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke.

Önerőből nem megy

Magyarországon évente körülbelül 1,7 millió liter tejet – illetve tejegyenértékben számolt tejterméket – fogyasztunk. Ebből a hazai termelők által előállított 1,6 millió literes mennyiség részesedése 1,2 millió liter.
Félmillió liter tehát importból származik, míg a hazai termelőknek 400 ezer liter tej elhelyezéséről kellene tudni gondoskodniuk, támogatás nélkül.
– Szerintem ez a folyamat tudatosan a termelői alapok leépítését célozza, s ennek hátterében azok állnak, akik a kontroll nélküli behozatal előnyeit élvezik – mondta Csáki Ferenc.
A hazai tenyésztők ebből a helyzetből önerőből nem tudnak kilábalni, így sokaknak abba kell hagyniuk a termelést. A szakember szerint ez jelentős társadalmi feszültségekhez vezet a jövőben. Csáki Ferenc úgy véli, ezt még el lehetne kerülni, de nem látja hozzá a politikai akaratot s a gazdasági lehetőségeket.

Magas ára lenne

A szakember elmondta: Hajdú-Biharban is több tejtermelőt keresett már meg kereskedő azzal, hogy Olaszországba szállítaná a tejet , s konkrét ajánlatot is tett. (Az olasz vevők literenként 92 forintot fizetnének az általuk kiválónak minősített tejért . A kivitelnek az lenne a feltétele, hogy a megyében legyen egy olyan elsődleges feldolgozóüzem, amely előkészíti a tejet a 12 órás idotartamú szállításra – mondta el Forgács Barna, a tejtermeléssel is foglalkozó Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője, a megyei agrárkamara elnöke jelen témánkat érintő információként egy sajtótájékoztatón.)
Csáki Ferenc azt is sérelmezi, hogy míg a hazai termelő fizeti az adókat, addig a tőkeerős esetleges külföldi befektetők adókedvezményeket kapnak. A szarvasmarha-állomány egyébként az utóbbi időben folyamatosan csökken, s egy része sajnos ki is került az ellenőrzött létszámból: vannak tenyésztők, akik nem regisztráltatják a szaporulatot, s ezek a nem regisztrált egyedek aztán településen belül vágómarhaként hasznosulnak.

HBN-P. Cs. - (Hajdú-Bihari Napló)

   « vissza

Föoldal mail