CIKKEK

Az EU feloldaná az USA elleni kereskedelmi szankciókat

Brüsszel

2004. 10. 25.

Az EU feloldani készül az Egyesült Államokkal szemben március óta alkalmazott kereskedelmi szankciókat, amelyeket azért rendeltek el, mert Washington adókedvezményekben részesítette az amerikai exportőröket. Az EU még hivatalban levő kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy hétfőn azt közölte: a szankciók feloldását javasolja a miniszteri tanácsnak.

Washington nemrégiben engedett az amerikai cégeknek nyújtott exportsegélyek ügyében, amely kereskedelmi konfliktushoz vezetett az Európai Unióval: a kongresszus eltörölte azt a törvényt, amely lehetővé tette az amerikai cégeknek külföldi exportüzleteik kedvező adózású bonyolítását.

Az Európai Bizottság az elmúlt napokban azt vizsgálta, vajon az exportsegélyek eltörlése megfelel-e a WTO-szabályainak, különösen a Washington által kilátásba helyezett átmeneti időszak és a régi szerződések szempontjából.

Az EU 2000. novemberben kért felhatalmazást a Kereskedelmi Világszervezettől arra, hogy 4,043 milliárd dollár értékben kereskedelmi szankciókat rendeljen el az Egyesült Államok ellen, amiért Washington a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. A világszervezet döntőbírósága megalapozottnak ítélte a kérelmet, és 2002. augusztusban pontosan ekkora összegre adott felhatalmazást.
Körülbelül 1800 amerikai vállalat a törvény révén évi mintegy 4 milliárd dollárt takarított meg.

Az Európai Unió idén március 1-jén léptette életbe előre meghirdetett kereskedelmi szankcióit az Egyesült Államok ellen, ilyen első ízben történt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 1995-ös megalapítása óta. A fokozatosan bevezetendő szankciók várhatóan 315 millió dollár értékű amerikai exportot érintettek volna az idén. Az EU-nak évi 4 milliárd dollár értéku árut érintő szankcióra van összesen lehetősége. Az Európai Bizottság a szankciók fokozatos bevezetése mellett döntött, hogy ösztönözze az amerikai kongresszust a kereskedelmi szabályok megváltoztatására. Március 1-től 5 százalékos többletvám sújtotta az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, ennek vámhatása 16,5 millió dollár volt márciusban. A tétel havonta egy százalékponttal emelkedik, ebben az ütemben jövő márciusra érné el a 17 százalékot. A hatás idén 315 millió dollár, jövore 666 millió dollár lehetett volna.

A szankciók teljes értékét a bizottság szakértői annak a támogatásnak az alapján számították ki, amelyet amerikai exportőrök az úgynevezett Foreign Sales Corporation Act (FSC) törvény alapján adókedvezmények formájában kapnak. A vitatott, 1984 óta alkalmazott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezményekbe csomagolt szubvencióban.

Az amerikai kormányzat már korábban jelezte, hogy kész a törvény megfelelő módosítására, ennek kivitelezése azonban a kongresszuson múlik. A pótvámokkal sújtott amerikai áruk listája igen széles skálán helyezkedik el, a gyümölcsöktől és zöldségféléktől kezdve a hús- és tejtermékeken , az ékszereken, a bor- és textilárukon, játékokon és sportcikkeken át a szerszámokig és gépipari termékekig.

Az EU-amerikai kereskedelem értéke hozzávetőleg napi egymilliárd dollár.

(MTI/dpa) - (eBróker)

   « vissza

Föoldal mail