CIKKEK

Oroszország megfenyegette az EU hústermelõit

2004. 10. 12.

Az orosz állategészségügyi felügyelet a szállítói engedélyek kiadásának elnyújtásával fenyegette meg az EU-tagországok hústermelőit, köztük a magyarokat, ha az unió elhúzza a hasonló engedélyek kiállítását az orosz tejipari szállítóknak.

Az állategészségügyi felügyelet, a Roszvetnadzor vezetője a Vedomosztyi című lap keddi számában rámutatott: egy orosz üzem csak azután kaphat exportengedélyt az EU állategyészségügyi hatóságától, miután az európai szakemberek megvizsgálták és ellenőrzésük eredményeit a 25 EU-tagország főállatorvosai jóváhagyták.

"Ez a folyamat túlságosan hosszadalmas" - panaszkodott Szergej Dankvert, kilátásba helyezve, hogy válaszul az orosz felügyelet is hasonló gyakorlatot vezet be: jelesül begyűjti az oroszországi föderációt alkotó 89 régió állatorvosainak hozzájárulását, mielőtt kiadja a szállítói engedélyeket az EU-tagok termelőinek.

Dankvert megjegyezte: több EU-tagország agrártárcájának vezetőivel tárgyalva, kérte őket, hogy tudassák ezt az orosz álláspontot az EU illetékes szerveivel. Dankvert legutóbb cseh, lengyel és magyar tisztségviselőkkel tárgyalt - jelezték moszkvai megfigyelők.

(Euro.hu - Figyelőnet)

   « vissza

Föoldal mail