CIKKEK

Kétséges volt a támogatás

ISKOLATEJ Majdnem megitták a levét - Heves megye

2004. 10. 01.

Az iskolatej-akció átmeneti megtorpanása után az idén nyáron miniszteri rendelettel újraszabályozták az eljárást. Az önkormányzatok örömmel értesültek arról, hogy ismét igényelhető állami támogatás a diákok ellátására.

Arról viszont már kevesebben tudtak, hogy a feltételek szigorúak: csak abban az esetben jár a támogatás, ha az önkormányzatok olyan céggel kötnek szerződést, amelyik szerepel az Unió által is engedélyezett szolgáltatók listáján, illetve az úgynevezett derogációs listán.
A megyében található önkormányzatok jelentős része az Egertej Kft.-vel kötött szerződést, mert korábban is ők szállították a megrendelt tejet , mindenki megelégedésére. Néhány települési jegyző azonban -- miközben utánanézett a támogatásra jogosultság feltételeinek -- meglepve tapasztalta, hogy az Egertej Kft. nem felel meg a rendeletben támasztott követelményeknek, mivel nem szerepel az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet honlapján található egyik listán sem. Ennek következménye, hogy az állami támogatást sem kapják meg az igényelt tej után. Néhány önkormányzat az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy nem vállalja a kockázatot, és nem köt szerződést a céggel. Mivel azonban szeptember 30-i hatállyal lejár az igénylésre kitűzött határidő, az időhiány miatt már más céggel sem tudtak megállapodni. Ezért úgy tűnik, hogy ezeken a településeken az idén nem jutnak hozzá a gyermekek a tápláló italhoz.
Mint Kotroczó István, Istenmezeje polgármestere elmondta, ők már korábban szerződést kötöttek az egri tejipari céggel abban a hiszemben, hogy jogosultak az állami támogatásra.
-- A napokban derült ki, hogy a vállalat augusztus elején lekerült a derogációs listáról, így nincs azoknak a cégeknek a sorában, amelyek szolgáltatásukat követően jogosultak lennének az állami támogatásra. Ezért a jegyzőnk postára adta azt a hivatalos levelet, amelyben választ kér: van-e esély az állami támogatás igénybevételére, illetve, hogy ellenkező esetben milyen formában kívánja a cég megtéríteni az önkormányzatot ért kárt. A tényekhez tartozik ugyanis, hogy az eddig kiszállított tejet kifizettük a cégnek.
Guzli László, a szakminisztérium mellett működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal főosztályvezető-helyettese lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy az Egertej Kft. az OEVI derogációs listájáról lekerült, így a rendelet értelmében a vele szerződő önkormányzatok nem jogosultak az állami támogatásra. Az Egertej Kft. igazgatóhelyettese, Almássy Csaba tegnap délelőtt kérdésünkre elmondta: eddig több mint hatvan önkormányzattal írták alá a szerzodést, s ennek értelmében mintegy 18 ezer gyermek juthat naponta az iskolatejhez. Ezekre a településekre rendszeresen szállítják a megrendelt terméket. A szerződések nagy részét már az iskolakezdés előtt megkötötték, arról pedig senki nem értesítette őket hivatalosan, hogy lekerültek az ominózus derogációs listáról, s annak az okáról sem. Amikor ez a tudomásukra jutott, az illetékes tárcától haladéktalanul választ kértek a történtekre. Szóban annyi hangzott el, hogy adminisztrációs hiba történhetett, s hogy hamarosan visszakerülnek a listára. Szeptember 22-én hivatalos levelet is küldtek a minisztériumba, amelyre ugyancsak nem érkezett eddig válasz.
-- Tény, hogy pillanatnyilag nem szerepelünk a listán, a szerződéseket viszont abban a hiszemben kötöttük meg, hogy jogosultak vagyunk a szállításra. Ezért valakinek viselnie kell a felelősséget.

Felkerültek a listára
Tegnap délután váratlanul felkerült az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet honlapjára az Egertej Kft. neve is. A cég megbízott vezetője sajnálatosnak tartotta, hogy erre a lépésre a szerződéskötés előtti 24. óra utolsó percében került sor.

Barta Katalin - (Heves Megyei Hírlap)

   « vissza

Föoldal mail