CIKKEK

Néhány településen kedvezõ változás

Sepsiszentgyörgy

2004. 10. 01.

Október elsejével változik a feldolgozó egységeknek átadott tej utáni szubvenció összege. Az állami támogatás, a nyáron alkalmazott 1400 lejes dotáció 1680 lejre emelkedik. A hegyvidéki tenyésztők a "zöld idényben" folyósított 1800 lejjel szemben 2160 lej állami támogatáshoz jutnak a leadott tejre literenként. A dotációkiegészítés jól jön, hiszen a téli tartás köztudottan növekvő költséget jelent. Nem érdektelen talán megemlítenünk, hogy a farmrendszerű tenyésztésre berendezkedni kívánó gazdák a laktációs időszak szabályozásával is igyekeznek állományukat őszi-télelői borjazásra beállítani, hogy a fagyos napokon - amikor szűkösebb a tejkínálat - tele sajtárral jelentkezhessenek a feldolgozó egységeknél. Annál is inkább, hiszen remélhetőleg a tejátvevő vállalkozók is télen többet fizetnek a tejért .

A téli állami tejszubvenció április elsejéig érvényes, ám a hegyvidéki gazdaságok besorolása megváltozott. Január elsejétől Háromszék településein például néhány esetben kedvező változás történik - hiszen az újabb, immár a hivatalos közlönyben is közölt jegyzék alapján - féltucatnyi falu hegyvidéki besorolást nyert. Arra is lesz példa viszont, hogy a mostanáig havasközeli zónákba sorolt falvak "sík vidéki" minősítés nyomán elesnek a korábbi kedvezményektől. Példákat is említhetnénk - az új besorolás szerint például végre Torja is hegyi zónának minősül, akárcsak Csernáton, Gidófalva, de elgondolkoztató "szükítés" is történt. Barót például nem szerepel a helyvidéknek tekintett városok jegyzéke között, az urbánumhoz tartozó falvak közül csak Bodos és Miklósvár tenyésztői részesülhetnek az új esztendőtől a hegyvidéki tenyésztőknek nyújtott kedvezménybe.

Nyilván a rangsorolás bizonyos kritériumok alapján történt, s bár összességben a zóna több települése részesülhet az új évtől magasabb dotációban, néhány falu besorolása kérdőjeleket vethet fel. Az illetékes szervek minden bizonnyal érdemben elemzik, történt-e méltánytalanság, vagy tévedés. Az újrágondolást az a tény is időszeruvé teheti, hogy a rangsorolást követően közigazgatási változások történtek. Gondolunk itt többek között Dálnokra, amely bizony dombos-hegyes határ részeket magába foglaló területeken termel, de mégsem szerepel a hegyvidék nevesített falvai között.

Flóra Gábor - (Romániai Magyar Szó)

   « vissza

Föoldal mail