CIKKEK

Kuba a mini tehenek országa lehet

2004. 09. 27.

Don Raúlnak sombrero van a fején, a fejében pedig szép álmok. Mindenekelőtt az, hogy minden házacskába, hátsó udvarba jusson egy tehén.
Ha az álom megvalósul, a kubai tervgazdálkodás legfőbb gondja is megoldódhat. És a gyerekek minden családban degeszre ihatják magukat friss tejjel .Egy csupán a bökkenő. A tehenek nagyok, márpedig a kubai lakások aprócska aranyosak, a jószágok a heverőtől a tévékészülékig mindent agyonnyomhatnak. Ez nem jó.
Más emberek ezen a ponton föladnák, és meginnának egy pofa sört, Don Raúl szerint azonban a problémák azért vannak, hogy megoldják oket. Raúl Antonio Hernández Loaces hetvennégy esztendős, alapító tagja a Kubai Kommunista Pártnak, mezőgazda, második házasságában él Zenaidával, aki huszonhat évvel fiatalabb.
A tejellátás országos probléma. A kubai csudatehén, a világcsúcstartó Ubre Blanca elpusztult, magával vitte legendás, évi csaknem száztíz literes tejhozamát . Castro hiába adta ki az ukázt a tudósoknak, hogy klónozzák a rekorder állatot, nem sikerült. Don Raúl először apró termetű kutyájára nézett, majd a házinyulakat vette szemügyre, és elkezdte a tenyésztést. A több mint hét éve tartó fajtaválogatás, a keresztezések eredménye most száztíz centiméter. "Hatvan centis magasságal számolok, ha szükséges, elférnek a konyhaasztal alatt is. A teljes siker az lesz, ha naponta négy liter tejet adnak majd" -- mondja Don Raúl. "Kuba hamarosan a mini tehenek országa lesz."

Gyulai Zoltán - (Új Néplap)

   « vissza

Föoldal mail