CIKKEK

Kiss Sándor fölözi le az iskolatejet

A Bihar megyei tanácselnök cége a tej -kifli program beszállítója

2004. 09. 23.

Kiss Sándor Bihar megyei tanácselnök, és Biró Rozália nagyváradi alpolgármester cége szolgáltatja a tejet Bihar megye egy részén a tej -kifli kormányprogramhoz. A Biolact Rt. közvetlenül nem pályázott a kormány által kiírt közbeszerzési pályázaton, ennek ellenére napi több tízmillió lejt kasszíroz a kormányprogram alapján.
Az RMDSZ-es politikusok üzleti fogására a nagyváradi Reggeli Újság figyelt fel, majd a témát a Realitatea Bihoreana bontotta ki részletesebben. Amint az utóbbi leírta, Kiss Sándornál érdekütközés esete áll fenn, hiszen a 2002/96-os kormányrendelet éppen a megyei tanácselnököket bízza meg azoknak a cégeknek a kiválasztásával, amelyek a pályázati feltételek alapján végül részt vehetnek a liciten. A tanácselnököknek kell ugyanakkor felügyelniük a program működését, a szolgáltatott élelmiszerek minőségét, és nekik kell jóváhagyniuk a program kapcsán történt kifizetéseket is. A Bihar Megyei Tanács elnöke ugyanakkor többségi tulajdonosa a tejet szolgáltató Biolact Rt.-nek.

Mit mond a törvény
A korrupcióellenes törvénycsomag részeként elfogadott 2003/161-es törvény csak a közvetlen üzleti kapcsolatot tiltja az önkormányzat és valamely önkormányzati képviselő cégei között. A törvény 70-es cikkelye viszont érdekütközésként határozza meg, ha a köztisztséget betöltő személynek olyan vagyoni jellegű érdekeltsége van, amely befolyásolhatja az alkotmány és a törvények által megszabott feladatok tárgyilagos módon való teljesítését. Érdekütközés esetén a hátrányosan érintett felek peres úton érvényesíthetik érdekeiket.

A közvetett érdekeltség
Amint a Reggeli Újság írja, a Bihar Megyei Tanács június 29-én hirdette meg a tejtermékek és pékáruk előállítására és kiosztására vonatkozó elektronikus versenytárgyalást. Az augusztus 11-én szervezett árlejtéses elektronikus liciten három cég jelentkezett a tej-kifli program Bihar megyei lebonyolítására. Az aradi Astral Impex, a galaci Derpan és a szatmári Friesland versenyéből az utóbbi kiszállt, amikor a tej ára az általa elfogadhatónak tartott érték alá esett. Bihar megye egyes kisrégióiban az Astral Impex, másokban a Derpan jött ki győztesnek úgy, hogy a 6500 lejrol indult licitáláson egymás alá kínálva 4919 és 4388 lej közötti poharankénti árig jutottak. A Biolacttól – melyben Kiss Sándornak 70 százalékos, Biró Rozáliának 23 százalékos részesedése van – a licit után a Derpan rendelte meg a tejet.
A Realitatea Bihoreana adatai szerint a galaci cég naponta tízezer pohár tejet oszt ki Nagyvárad térségében, és további 14 ezer pohár tejet Margitta és Tenke körzetében. Ezt 3800 lejes áron vásárolja Kissék tejgyárából , ami azt jelenti, a tanácselnök cégébe naponta befolyó összeg megközelíti a százmillió lejt.

Kiss: ártatlanok vagyunk
„Ha jön egy nagybani kereskedő, és tőlünk akar tejet vásárolni, továbbá megszabja, hogyan kellene a tejet csomagolnunk, hát a zsebébe is beleöntjük, csak vigye – magyarázta a Krónikának Kiss Sándor. – Én elfogadom, hogy gyanakvást kelt ez az üzlet, de ha valaki megveszi tőlünk a tejet , nem követhetjük nyomon a világ végéig, hogy ő kinek adja el. Ha a törvény szerint valami nem stimmel, akkor biztosan a törvény szigora le is fog sújtani ránk, de higgye el, ez az eset nem áll fenn.” Az üzletember-politikus szerint az általa elnökölt megyei tanácsnak elméleti lehetősége sem volt a licit befolyásolására. Az internetes licitnél ugyanis az kapja a megbízást, aki a legalacsonyabb áron kínálja a szolgáltatást. A rangsorolást a számítógép végzi el. „Itt csak az a kérdés tevődik fel, hogy miért nem vett részt az én tejgyáram a liciten. Azért nem vett részt, mert az ténylegesen támadható lenne” – jelentette ki Kiss Sándor. A tanácselnök elhibázottnak tartotta a Realitatea Bihoreana számításait. Hozzátette, cége nem kötött hosszú távú szerződést a Derpannal. Egy hét telt el a tanévkezdés óta, és a galaci cég három napig nem is a Biolacttól vette kisiskolások uszsonnájára szánt iskolatejet.

Gazda Árpád - 

   « vissza

Föoldal mail