CIKKEK

Kevesen éltek a tejipari támogatásokkal

2004. 09. 22.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleményben cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a hivatal késlekedése miatt több százmilliós uniós támogatástól estek el a tejipari cégek, mivel az új dotációs jogcímek nagy részét a hivatal nem, vagy csak késve hirdette meg. A részletek tisztázása érdekében nyilatkozott műsorunknak a hivatal igazgatója, Hajdú Zoltán.

A nonprofit intézmények kedvezményes vajvásárlása váltotta ki az egyik félreértést. A hivatal honlapjára ugyan felkerült a felhívás, de bejelentésre nem került sor ezzel a támogatási formával kapcsolatban, de még érdeklődést sem tapasztaltunk. Sem írásban, sem szóban nem fordult hozzánk egyetlen tejipari vállalkozás sem, hogy élni kívánna ezzel a lehetőséggel. A keverékek és összetett takarmányok gyártása kapcsán igényelhető támogatással is hasonló volt a helyzet. Eddig egy vállalkozás jelentkezett olyan jóváhagyásért, amellyel megkezdheti a gyártást --hangoztatta az igazgató.

Az azonban bizonyos, hogy a "sajt magántárolási rendszer bevezetéséhez szükséges támogatást" nem hirdette meg a hivatal. Amíg a Tejterméktanács azt állította, hogy csak tervezi az MVH az intézkedés bevezetését, addig valójában ez a terméktanács tagja annak a minisztérium által vezetett tejtermékpálya bizottságnak, amelynek feladata, hogy a miniszteri ellenjegyzés előtt szakmai véleményével, illetve javaslataival kiegészítse az MVH által elkészített közlemény-tervezetet. Így kommentálta a sajtóban zajló vitákat Hajdú Zoltán, akit megkérdeztünk a tejfelesleg levezetését célzó országos iskolatej akcióról, mivel állítólag nem kapták meg a pénzt ezek az iskolák.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal időben átutalta a támogatást, de több olyan elutasító határozatot is kénytelenek voltak kiadni, amely határidő mulasztás miatt történt meg.

(Magyar Rádió Online)

   « vissza

Föoldal mail