CIKKEK

Takarmány olcsón importált EU-s tejporból

A terméktanács az MVH-t okolja a támogatási késésért, a hivatal cáfol

2004. 09. 16.

Továbbra sem versenyképes a takarmányozási célú hazai tejporgyártás más uniós tagállamok termékeivel, mert az MVH nem tette közzé az itthoni előállítás EU-támogatásáról szóló közleményt – állítja a terméktanács. Az MVH szerint a felhívások hónapok óta elérhetők a hivatal honlapján.

A csatlakozás óta is jelentős mennyiségű olcsó tejpor érkezik Magyarországra a korábbi uniós tagállamokból, mivel a hazai kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tette közzé az itthoni gyártás EU-támogatásáról szóló közleményt – állítja a Tej Terméktanács (TT). Sirman Ferenc, a szervezet igazgatója elmondta: az állati takarmányozásra szolgáló hazai tápszerek zöme évek óta importalapanyagból készül, mert az uniós dotációval gyártott termékek olcsóbbak a magyar tejpornál. A behozatalnak május óta a közösségi támogatások életbe léptetésével lehetne gátat szabni, de az igénybevételhez szükséges közlemény késik.
A szervezet korábban hiányolta a sovány tejből készíthető fehérjetermékek (a kazein és a kazeinát) uniós támogatását is, de az MVH a napokban megjelentette a szükséges közleményt (VG, 2004. szeptember 3.). A TT szerint a hivatal több más jogcím meghirdetésével továbbra is adós. Ilyen például a nonprofit intézmények és szervezetek vajvásárlási támogatása, vagy a közvetlen fogyasztásra szánt vízmentes tejzsír dotációja, amelyek a tejporkészítés mellett folyamatosan lehívható források lennének. Felhasználásukkal csökkenteni lehetne az ez évi tejfelesleget, amely az idén legalább 250 millió liter lesz.
A terméktanács állításai nem fedik a valóságot, mivel a hiányolt felhívások hónapok óta elérhetők az MVH internetes honlapján, illetve folyamatosan jelennek meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben – tudtuk meg Hajdu Zoltántól, a hivatal illetékes igazgatójától. A vízmentes tejzsírt gyártó vállalkozások, a vajvásárlási támogatásban részesíthető nonprofit intézmények és szállítók, illetve a sovány tejport (keverékeket, összetett takarmányokat) előállítók jóváhagyásáról szóló MVH-közlemények még júniusban napvilágot láttak, de e három jogcím kapcsán csak egy piaci szereplő kért előzetes részvételi jogot. Kazein- és kazeinátfelhasználásra ugyancsak egyetlen üzem igényelt engedélyt.
Hajdu tájékoztatása szerint a jóváhagyás feltétele annak, hogy a feldolgozók uniós támogatásokat kaphassanak. Mivel hónapok óta nem jelentkeznek be, a hivatal számára egyértelműnek tűnik, hogy az intézkedésekben nem kívánnak részt venni. Az igazgató közölte: nincs tehát szó arról, hogy az MVH bármiféle késésben lenne. Május óta zökkenőmentesen működik a tejtermékek exportengedélyezési és -támogatási rendszere, illetve az iskolatej-akció is élénkíti a tejpiaci keresletet – tette hozzá.

A Tej Terméktanács szerint a tejipar több száz millió forint uniós támogatástól esett el a meghirdetés késlekedése miatt. A szervezet a vaj, a tejszín és a sovány tejpor magántárolási támogatásáról, illetve a sovány tejpor és a vaj intervenciós felvásárlásáról szóló közleményeket is számon kéri az MVH-n. A hivatal ugyanakkor cáfolja, hogy bármely intézkedésben lemaradásban lenne.

Hazafi László - (VG.hu)

   « vissza

Föoldal mail